Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mario Crnjak

Bivši šef HAC-a pere ruke: Postojala je politička linija zapovijedanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je poslove odobravao svojim potpisom, Marijo Crnjak pere ruke od svih afera.

Od skupocjenog WC-a do nepostojećih objekata, ugovori u čijem je posjedu Nova TV prokazali su mnoge nelogičnosti koje su služile, sumnja USKOK, za izvlačenje novca iz Hrvatskih autocesta.

Pročitajte i ovo Priveden vozač kamiona ide u istražni zatvor FOTO Privođenje vozača koji je prouzročio stravičnu nesreću: Kamionom usmrtio dvojicu radnika HAC-a gužva na autocesti Nema rješenja HAC objasnio zašto se stvaraju kilometarske kolone: "Povećali smo broj traka i uveli novost na naplatne kućice, ali..."

Bivši prvi čovjek Hrvatskih autocesta, Marijo Crnjak, preko odvjetnika poručuje kako je za njegovog šefovanja u tvrtki postojala druga linija zapovijedanja i to ona politička.
Mario Crnjak po uhićenju u USKOK-u je iznio kratku obranu. Sada je spreman i za opširniju. 'Nećemo se libiti spomenuti bilo koje ime. A u ostalom zapravo neka svatko brine svoju brigu. Znate jedno je sigurno gospodin Marijo Crnjak ništa neće izmišljati', rekao je njegov odvjetnik Željko Žganjer.

Crnjak tvrdi dok je on vodio HAC mimo njega djelovala je paralelna linija zapovijedanja kojom je upravljala visoka politika. Za to postoje i dokazi u vidu pritužbi koje je pisao resornom ministru Božidaru Kalmeti. No tvrdi bez učinka. 'Objasnit ćemo i razloge zašto neke stvari nije uspio napraviti. I zašto je i zbog čega za trajanja svog mandata u 4 navrata podnosio ostavku', dodao je Žganjer.

Povjerenstvo osnovano mimo njegovog znanja

Paralelnu liniju zapovijedanja Crnjak smatra odgovornom i za sumnjive poslove na dionici Dugopolje-Ploče. Tvrdi HAC-ovo Povjerenstvo za izgradnju te dionice osnovano je mimo njegovog znanja. No na odobrenjima za skupocjeni WC, nepostojeće životinjske prijelaze i ostalim sumnjivim poslovima njegov je potpis.  'Ali nakon što je to prekontrolirano od svih ovih nadležnih službi', objasnio je Žganjer.

Nadzor na spornoj dionici provodio je IGH Jure Radića. Objašnjenje od Jure Radića, zašto je odobreno plaćanje više od milijardu kuna nepredviđenih radova, nismo dobili. Šuti i izvođač radova kojem je posao plaćan, Željko Žderić iz Konstruktora.

Prskalo se ne osjeća krivim

Zanimanje USKOK-a za gradnju sporne dionice Juricu Prskala, Crnjakovog nasljednika u HAC-u i sustanara u Remetincu također zbog Fimi medije, ne brine. 'On se osjeća vrlo dobro dapače i mislim da se ne osjeća krivim niti ima bilo kakav strah za eventualno stavljanje nečeg novog na teret', rekao je odvjetnik Stjepan Vokić.

>> HAC: Životinjski prijelaz, nikad izgrađen, platili 19 milijuna kuna

Straha nema ni kod ministra Božidara Kalmete. O sumnjivim poslovima tvrdi ne zna ništa. 'Posao ministra nije operativno vođenje tvrtke, a da sam bilo što znao ja bi to prvi prijavio budite sigurni', rekao je Kalmeta. Na USKOK-u je sada da utvrdi po kojim se linijama državni novac iz HAC-a slijevao u privatne džepove, ali i je li postojala politička linija zapovijedanja.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene