Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi dokumenti u posjedu Nove TV

HAC: Životinjski prijelaz, nikad izgrađen, platili 19 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dionica Bisko-Šestanovac autoceste otkriva nove bizarnosti.

Prema dokumentima, u čijem je posjedu Nova TV, HAC je na tom dijelu autoceste, za životinjski prijelaz 'Široki vrh', koji nikad nije izgrađen platio gotovo 19 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Autocesta - 2 Troškovi su znatno smanjeni Otvoren novi izlaz autoceste A1: Trebao bi rasteretiti lokalne ceste od kamionskog prometa Ulaz u tunel Objavio HAC Povećava se dopuštena brzina na nekim dionicama autoceste, pogledajte za koliko

>> Nije samo WC preskup, bile su i cijene znakova

Naime, izvođač radova, tvrtka Konstruktor, predložila
je 2006. da se, radi uštede umjesto gradnje prijelaza, asfaltiraju zamjenske ceste i to za potrebe lokalnog stanovništva.

No, osim tog objašnjenja, alternativu za objekt, koji je u projektu bio predviđen za izgradnju nisu ponudili. Iako nije dobio naručeno HAC im je, prema nama dostupnim dokumentima, platio sve troškove.

'Svrha nije ista, migracijski putevi životinja su prekinuti, sigurno je da te životinje neće koristiti lokalne ceste da bi se kretale, za svoje migracijske potrebe. Ovako su ti putevi prekinuti', rekao je Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

HAC zatražio i polovicu od razlike 'uštede'

Iako nije dobio naručeno HAC je, prema nama dostupnim papirima, sve uredno odobrio i platio. Za 'izgrađeni' objekt, kojeg nema, Konstruktor im je isporučio račun od gotovo 19 milijuna kuna. Naime, uz troškove radova na izgradnji lokalnih cesta, zatražili su i polovicu od razlike u 'uštedi', koju su HAC-u sami nudili, odnosno, 7,3 milijuna kuna.

Pojašnjenje, čemu nagrada, ako divljač nije dobila niti alternativu, tražili smo i u splitskoj tvrtki gdje nam je rečeno da su svi na 'kolektivnom godišnjem odmoru'. Na isti odgovor naišli smo i u HAC-u.

Žužul: Radio sam prijelaze, ali kao podizvođač

Vlasnik Skladgradnje, Slaven Žužul, nedavno je pred kamerama Nove TV otvoreno priznao da je na dionici Dugopolje-Ravča bio jedan od podizvođača, koji su radili prijelaze za životinje koje obitavaju na ovom području.

'Radio sam tri prijelaza za životinje, ali ponavljam, kao podizvođač. Recite vi meni, kako ću ja kao podizvođač izvlačiti nešto, ako ja radim za vas i vi meni trebate platiti? I dan danas neke stavri koje sam radio nisu plaćene', bio je rekao Žužul.

Posljednja iz rubrike HAC-ovih afera milijune nije uštedila, a ni izgradila. To, čini se, nikome nije zasmetalo pri raspodjeli državnog novca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene