Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon objave snimke

Bivši šef USKOK-a o novoj aferi u HDZ-u: "Hoće li proći priča Tušeka, to ćemo vidjeti"

Aktualno Galerija Željko Žganjer i Ivana Brkić Tomljenović - 2 Željko Žganjer i Ivana Brkić Tomljenović - 2 Foto: DNEVNIK.hr Željko Žganjer i Ivana Brkić Tomljenović - 4 Željko Žganjer i Ivana Brkić Tomljenović - 4 Foto: DNEVNIK.hr Željko Žganjer i Ivana Brkić Tomljenović - 3 Željko Žganjer i Ivana Brkić Tomljenović - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Željko Žganjer i Ivana Brkić Tomljenović - 1 Galerija 1/4 >>
HDZ trese nova afera. Objavljena je snimka razgovora nezavisnog vijećnika iz Oroslavja Viktora Šimunića s HDZ-ovim Žarkom Tušekom.

Iako se na snimci čuje da Šimuniću nudi razne pozicije, ali i pomoć u kampanji - kako bi srušili SDP s vlasti u toj županiji, Tušek uvjerava - nije riječ o političkoj trgovini. No, to će tek razjasniti istražitelji USKOK-a, koji su se već bacili na slučaj.

Predsjedniku HDZ-a radari u kletima, kaže, nisu funkcionirali, a oporbi je ovaj slučaj - zreo za USKOK. USKOK je već u srijedu u svoje prostorije na razgovor pozvao Viktora Šimunića i od njega zatražio snimku događaja.

Gost Dnevnika Nove TV, bivši ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer kazao je što se očekuje dalje.

"U svakom slučaju, ono što nude podaci iz medija - zahtijeva jednu temeljitu provjeru. Moguće je da je riječ o kaznenom djelu trgovanja utjecaja, čini mi se da je, ako je, nešto što je najizglednije", objasnio je Žganjer.

"Treba poduzeti jednu brzu i djelotvornu provjeru svih podataka koji su ponuđeni u medijskom tekstu, vjerujem da će USKOK to i učiniti", dodao je Žganjer.

Park prirode Medvednica, koju spominje Tušek je ustanova u vlasništvu države.

"Upravljanje Medvednicom je u ingerenciji države. Činjenica da je netko oporba tu ništa ne znači u ovoj situaciji ako je Medvednica pod upravom aktualne vlasti, Vlade i mjerodavnog državnog tijela koje je pod kontrolom vladajuće stranke", rekao je Žganjer.

Slijede razgovori sa sudionicima

"Temeljem ove snimke ključ će biti u razgovoru s ljudima koji su bili sudionici samog događaja kako bi se detaljno rasvijetlile sve okolnosti u podrumu, u toj kleti u Zagorju. Vjerojatno će i Šimunić moći reći što je prethodilo tom susretu u tom podrumu", kazao je Žganjer.

Tušek i njegov odvjetnik navode kako su bili "navučeni u zasjedu". Žganjer za snimku kaže kako je od interesa javnosti.

"Hoće li proći priča Tušeka, to ćemo vidjeti. Ne bih se upuštao u zaključke hoće li biti riječ o poticanju ili ta obrana neće biti realna i razborito prihvatljiva", objasnio je Žganjer.

Očekuje brzu i djelotvornu aktivnost

Za razgovor s Tušekom u USKOK-u kaže kako očekuje vrlo brzu i djelotvornu aktivnost USKOK-a.

"Ne bi dugo trebali čekati na meritornu odluku nadležnog državnog odvjetničkog tijela. Nakon obavljenih razgovora, USKOK treba donijeti meritornu odluku. Ili će sve staviti ad acta, odbaciti kaznenu prijavu ili će krenuti u procesuiranje i podnijeti optužni akt protiv određene osobe zbog određenog kaznenog djela", zaključio je Žganjer.

Pročitajte i ovo Prepiska Šimunića i Gredičaka Kako je sve počelo Imamo prepisku koja pokazuje kako je došlo do sastanka na kojem su se nudile funkcije: "Jel Žarko odustal?"

Pročitajte i ovo Andrej Plenković "Ispao je naivan" Plenković o aferi Žarka Tušeka: "To je jedna gruba politička pogreška. Radari u kletima ne funkcioniraju"

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene