Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povrijeđena prava

Bivši predsjednik Stipe Mesić tuži državu: "Ne mogu izgubiti, uvjeren sam 100 posto"

Bivši predsjednik Stjepan Mesić (Foto: Dnevnik.hr)
Bivši predsjednik Stjepan Mesić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Bivši predsjednik Stjepan Mesić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Svaki hrvatski građanin može tužiti državu Europskom sudu za ljudska prava ako smatra da su mu povrijeđena prava. No, kada se na taj potez odluči bivši hrvatski predsjednik, koji je 10 godina bio na njezinom čelu, onda je to itekako zanimljivo. Hrvatski sudovi nisu mu isplatili odštetu, pa je otišao korak dalje - u Strasbourg.

Poraz pred domaćim sudovima nije mogao gledati skrštenih ruku. Pa se bivši predsjednik okrenuo - Strasburgu! I tužio državu. Rekao je kako je uvjeren sto posto da ne može izgubiti. Pred hrvatskim je sudovima tražio odštetu, zbog medijskih prozivki da je - zbog ovih oklopnjaka - primio mito. Kad je zahtjev odbijen, obratio se Europskom sudu za ljudska prava.

Pročitajte i ovo Plenković i Milanović analiza stručnjaka Je li moguće da na kraju ni Plenković ni Milanović ne budu na čelu Vlade? Pojavila se nova ideja Andrej Plenković Nakon izbora Plenković: "Milanović okolo zove ljude, a onda oni zovu mene"

"Smatram da je povrijeđeno moje pravo da naši sudovi to nisu riješili lege artis i smatrao sam da ipak treba doći do zadovoljenja pravde", rekao je. Postupak je nedavno pokrenut. Zastupnica Hrvatske pred EU sudom Štefica Stažnik poručuje: "Svaki hrvatski građanin se može obratiti sudu u Strasbourgu.  Ovako samo na temelju tužbe ne možemo reći ništa konkretno dok ne dobijemo sve materijale. I onda ćemo vidjeti što se i kako dogodilo i kako su naša tijela odreagirala".

U Hrvatskoj nije bilo suđenja protiv dužnosnika za aferu Patria. Optužbe da je bio podmićen, ne bi li se kupila finska oklopna vozila - Mesić i sada poriče. Rekao je kako nije primio mito, niti da mu ga je netko nudio, niti da je mogao o bilo čemu odlučivati.

Bez komentara bila je Predsjednica, ali i bivši predsjednik Ivo Josipović. Premijer Plenković ironično je rekao: "Ja očekujem jedan veliki prosvjed u subotu na tu temu!" No, zasmetala je MOST - ovce. Podsjećaju da je Mesić, dok su bili u Vladi s Karamarkom, ostao bez ureda.

"Stipe Mesić je elementarna nepogoda Hrvatske i klevetnik naše države. Njemu je očito cilj doći do državne kese kao i do sada, međutim, ja bi mu poručio da ode u Finsku tražiti odštetu ako smije otići!", poručio je Miro Bulj iz Mosta.

SDP - u ništa sporno. Bivši SDP-ov ministar pravosuđa Orsat Miljenić kaže: "Ništa neuobičajeno, gledam neutralno. Nije ni prvi ni zadnji, takvih tužbi ima na stotine, to je sasvim uobičajen postupak".

Odluči li Europski sud da su Mesiću bila povrijeđena prava -
Hrvatska kojoj je bio na čelu 10 godina - morat će mu isplatiti odštetu.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
  Aktualno Ministar Zdravko Marić za Dnevnik Nove TV o tome trebamo li se bojati nove krize, ali i hoće li ostati član ove Vlade Ministar financija Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) Ministar financija Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ministar financija Zdravko Marić i Barbara Štrbac (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Ministar Zdravko Marić za Dnevnik Nove TV o tome trebamo li se bojati nove krize, ali i hoće li ostati član ove Vlade 1/2 >>

Aktualno Portugalski novinar za GOL.hr: "Benfica će vjerojatno odmarati igrače protiv Dinama!" Jonas Oliveira i igrači Benfice (Foto: AFP) Jonas Oliveira i igrači Benfice (Foto: AFP) Foto: Afp Momčad Benfice (Foto: AFP) Momčad Benfice (Foto: AFP) Foto: Afp Momčad Benfice (Foto: AFP) Momčad Benfice (Foto: AFP) Foto: Afp Haris Seferović (Foto: AFP) Haris Seferović (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Filip Krovinović (Foto: AFP) Nogomet Portugalski novinar za GOL.hr: "Benfica će vjerojatno odmarati igrače protiv Dinama!" 1/5 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene