Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera Planinska

Bivši Sanaderov ministar nakon guljenja krumpira tuži Hrvatsku: "Na njega je vršen pritisak da potpiše sporazum"

Sanaderov ministar poljoprivrede Petar Čobanković u aferi Planinska nagodio se s USKOK-om u zamjenu za guljenje krumpira. No, kasnije se predomislio i tuži Hrvatsku Strasburu.

Priznao je, nagodio se, odgulio krumpire. No, odlučio je osporiti sporazum s USKOK-om.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slučaj Planinska Nastavlja se suđenje Sanaderu: Zbog različitih procjena suočit će se vještaci! Slika nije dostupna Suđenje Slučaj Planinska: U drugoj procjeni vrijednost nekretnine umanjena za 4 milijuna eura

Prije pet godina tražio je obnovu postupka, ali je odbijen na svim hrvatskim sudovima uključujući i Ustavni.

"Niz argumenata smo iznijeli, između ostalih kako je praktički na njega vršen pritisak da potpiše taj sporazum, dakle da on nije bio u skladu s njegovom voljom", kazao je odvjetnik Petra Čobankovića Željko Olujić u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Josipe Krajinović.

Sporazum s USKOK-om naziva nezakonitim, a kad je postignut, prije devet godina, Čobanković je govorio: "Ja sam zadovoljan da ću na takav način okajati dio grijeha koje sam počinio".

Čobanković radio za opće dobro

Okajao ih je sa 730 sati rada za opće dobro, u pučkoj kuhinji.

"Pomažem sve, pri utovaru, istovaru, radim na pripremi namirnica, znači na pripremi krumpira, luka i slično", kazao je Čobanković 12. kolovoza 2013. godine.

Nazivali su ga najsimpatičnijim ministrom Sanaderova kabineta. Danas ne želi govoriti, čeka odluku Suda za ljudska prava.

Štefica Stažnik zastupa Hrvatsku pred tim sudom. "Do danas moj ured nije zaprimio nikakvu obavijest od Europskog suda da bi Čobanković podnio svoj zahtjev i da bi taj zahtjev bio komuniciran državi u postupak", rekla je Stažnik.

Stigla tužba Ive Sanadera i Mladena Mlinarevića

Ali jest tužba Ive Sanadera i suoptuženog Mladena Mlinarevića u aferi Planinska.

"Koji se tiče moguće, odnosno navodne pristranosti jednog od sudaca Ustavnog suda koji su odlučivali o njihovim ustavnim tužbama", objasnila je. Stažnik će uskoro i odgovoriti na tu tužbu, u ime Hrvatske.

"Poraz pravne države. Ovo je jedan od najglupljih i najbezveznijih predmeta za koji sam ja uopće čuo", komentirao je Ivo Sanader 4. travnja 2019. godine.

Tako je govorio nakon presude za Planinsku pri odlasku u zatvor prije tri godine.

Ako Europski sud utvrdi da je bilo povreda u njegovom slučaju ili u slučaju Petra Čobankovića, te će se presude u Hrvatskoj morati izvršiti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene