Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Samo dan nakon reportaže u magazinu Provjereno izbila je eksplozija u rafineriji u Bosanskom Brodu. Je li to upozorenje pred katastrofu, na terenu je provjerila ekipa informativnog magazina te potražila odgovore do kada će Brođani udisati zagađeni zrak.


Uputili su se ravno u rafineriju na mjesto eksplozije. Uz oprezne zaštitare dozvoljeno im je snimanje samo na dijelu postrojenja, na kojem se dogodila detonacija. Savjetnik generalnog direktora, Miro Čerić, tvrdio je kako su takvi incidenti uobičajeni u radu ovog tipa postrojenja, te da nije bilo požara. Ipak, dvojica, od trojice ozlijeđenih radnika, odvezeni su u dobojsku bolnicu - s opeklinama.
Iako je Čerić našu ekipu uvjeravao kako je rafienrija modernizirala dio postrojenja te uredno vrši mjerenja ispušnih plinova, odbili su dokumentaciju pokazati te uputili novinare na Ministarstvo za zaštitu životne sredine u Banja Luku.

Vezani članci Ivana Jerković Erak - 3 Kako je moglo doći do ovoga? Kupila stan s čistim papirima, a sad će ostati bez njega: "Nisam kriva za ništa, a snosim posljedice za sve" Ivana Jerković Erak I to je u Hrvatskoj moguće: Mlada žena kupila stan s čistim papirima, platila porez i renovirala ga. A sada bi mogla ostati bez njega

Ovaj incident dolio je ulje na vatru. Već neko vrijeme građani Slavonskog Broda inzistiraju da se za očiti problem zagađenja zraka iz susjedne zemlje, pothitno nađe rješenje.
Iako je BiH potpisnica međunarodnih konvencija o ekološkim standardima, baš kao i mi, zastarjelim industrijskim postrojenjima naslijeđenim iz doba Jugoslavije još uvijek se gleda kroz prste.

Do kraja ove godine rafinerija mora izvaditi ekološku dozvolu, što znači i smanjiti zagađenje u okvire propisane međunarodnim standardima. Kako stvari trenutno stoje, i koliko štetnih plinova rafinerija zaista i emitira, nismo uspjeli potvrditi, jer nam nadležna Ministarstva Republike Srbije, kao i njihova Uprava za inspekcijski nadzor nisu omogućili uvid u dokumentaciju.