Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatske vlasti ne mogu ništa

Brođani na rafineriju u BiH upozoravaju Europsku uniju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Slavonskom Brodu često se sjete Milorada Dodika. Rafineriju u susjednom Bosanskom Brodu prodao je Rusima. Stanovnici Broda tvrde da ih rafinerija na bosanskoj strani truje godinama, a hrvatske vlasti ne mogu ništa. Lokalna vlast o svemu će sljedećeg tjedna upozoriti i Europsku komisiju.

Brođani od smrada bježe u kuće, pred smogom miču rublje i djecu. Kako sami kažu, gube apetit i ne mogu jesti. 'Prije rata nije tako smrdilo i bilo je ponekad malo mrlja na Savi, ali ovo sad, zrak smrdi', kaže mještanin Jozo Stjepanović. Nakon što je premijer Republike Srpske, Milorad Dodik, 2007. godine ruskoju tvrtki prodao brodsku Rafineriju, Rusi su u modernizaciju trebali uložiti oko milijun dolara, ali nisu. Pa je naše ministarstvo postavilo stanicu koja sada mjeri 18 puta višu razinu sumporovodika od dopuštene.

Pročitajte i ovo Ilustracija tragedija u Punjabu Djevojčica (10) umrla nakon što je pojela tortu na svojem rođendanu: "Rekla je da je jako žedna. Tijelo je bilo sve hladnije" Slika nije dostupna U potrazi za istinom Koliko zapravo rafinerija utječe na kvalitetu zraka u Sl. Brodu?

Nema odgovora

I već godinu dana bespomoćno bosanskim vlastima pišu dopise i traže dogovor. 'Nismo dobili odgovor. Obratili smo se vlastima Republike Srpske i njima smo pisali, nismo dobili odgovor', kaže Nikola Ružinski, državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša. Uskoro će stanica provjeravati jesu li i razine benzena previsoke. Javljaju se moguće opasnosti od najozbiljnijih oboljenja, poput karcinoma. Radi se o visokim koncentracijama štetnih tvari. '

Apsolutno ne želimo Sisak broj dva imati, ne želimo da naša djeca i mi mladi obolimo, želimo na početku to srezati u korijenu', poručila je prosvjednica Josipa Lukačić Matošić. Večeras prosvjeduju, a sutra će pisati Rusima i Srbima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene