Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Dišu na škrge'

Građani Slavonskog Broda prijete zatvaranjem ventila i granice s BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Alarmantno stanje u Slavonskom Brodu. Građani ponovno udišu zrak zagađen otrovnim plinovima koje ispušta Rafinerija nafte u susjednoj Bosni i Hercegovini.

U listopadu je čak 12 puta prekoračena dopuštena vrijednost sumporovodika u zraku. To već graniči s ozbiljnim ugrožavanjem zdravlja pa Brođani najavljuju blokadu graničnog prijelaza i zaustavljanje dotoka nafte Bosni i Hercegovini.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zagađenje iz rafinerije Slavonski Brod miriši kao benzinska postaja Slika nije dostupna Hrvatske vlasti ne mogu ništa Brođani na rafineriju u BiH upozoravaju Europsku uniju

Dim iz naftne rafinerije ponovno zabrinjava Brođane. Umjesto mirisa cvijeća, obiteljskim dvorištima,širi se neugodan smrad.
'Smrdi kao pokvarena jaja, nekad po benzinu, a nekad po sumporu', pojasnila je Marija Videlko.

Mjerna stanica upalila je alarm za uzbunu. Čak je 12 puta u 12 dana zabilježila prekomjerne količine otrovnih plinova u zraku. Mjerna stanica,koju su Brođani godinama čekali,uopće ne mjeri otrove poput benzena.

'Zabrinjava nas inertnost nadležnih institucija, ministarstva, premijerke, predsjednika. Mi smo slali silne dopise svima i tražili pomoć. Na žalost od te pomoći ništa', rekao je Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda.

Cijevima u Slavonskom Brodu teče nafta kroz Hrvatsku preko Save do Bosanskog Broda. Nastavi li ih rafinerija zagađivati, Brođani kažu da će joj zatvoriti ventile. 'Znamo gdje su ventili, ali znamo i gdje je granični prijelaz. Sve je moguće', dodao je Duspara.
 

>> Slavonski Brod: Zrak opet onečišćen zbog rada susjedne rafinerije

Osim moguće blokade graničnog prijelaza, Brođani će se obratiti za pomoć i Europskoj komisiji. Do tada, ne preostaje im drugo , no živjeti sa zatvorenim prozorima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene