Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Euharistijsko slavlje u Udbini

Biskup poručio: 'Budite svoji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svečanim euharistijskim slavljem danas je u Udbini održana središnja proslava Dana hrvatskih mučenika, a pred hodočanicima iz cijele zemlje hvarsko-bračko-viški biskup, mons. Slobodan Štambuk u propovijedi je naglasio da čovjek današnjice nužno treba prepoznati i poštivati 'sebe i svoje' kako bi se mogao živjeti u toleranciji i u poštovanju s drugima.

Misno slavlje održano je pred Crkvom hrvatskih mučenika, koja se gradi po uzoru na crkvu Sv. Križa u Ninu, a na početku je zapaljena svijeća za sve sve poginule hrvatske mučenike, od Krbavskoga polja krajem 15. stoljeća, pa do današnjice. Crkva u Udbini nedaleko je Krbavskoga polja gdje je 9. rujna 1493. poginulo gotovo 10 tisuća hrvatskih vojnika u borbi s Turcima.

Pročitajte i ovo Crkva u Hildesheimeu Teške ozljede Pomoćni biskup napadnut u svom domu, biskupija šokirana: "Molimo za njega" Slika nije dostupna Pravobranitelj osudio izjavu Predsjednik katolik: Pravobranitelj osudio biskupa

Citiravši dijelove pjesme Augusta Šenoe 'Budi svoj', Štambuk je u propovijedi naglasio da je nužno upoznati sebe, svoje, svoju Domovinu, kako bi se iz toga moglo poštivati sve druge. 'Tko ne zna u svojoj kući, svojoj Domovini, srediti pojmove svojega, neće znati pravilno postupati ni prema drugima', poručio je i dodao kako će svoje mjesto u Crkvi hrvatskih mučenika imati svi oni koji su, kako je rekao, sluge svoje vlastite savjesti i ne okreću se kako im drugi diktiraju i dirigiraju.

'Što je to tolerancija?'

'Ovdje u Udbini će svoje mjesto imati svi oni vjernici hrvatskoga naroda koji jesu i žele biti svoji, a kod toga se trude živjeti u razumijevanju s drugim ljudima i nacionalnostima, drukčijim vjerama i nacionalnim opredjeljenjima', naglasio je mons. Štambuk. Kritički se osvrnuo i na zahtjeve za micanjem križa, a što se, kako je rekao, objašnjava potrebom za tolerancijom. 'Ma što je to, gospodine moj, tolerancija? Tolerancija je uvažavanje i prihvaćanje drugoga s njegovim osobitostima. Ali, tolerancija nije izbjegavanje svojega da bih se ja drugome svidio. To, gospodine moj, nije tolerancija, to je samoubojstvo svojeg dostojanstva', rekao je Štambuk uz pljesak vjernika.

Okupljene je prije početka misnoga slavlja kao domaćin pozdravio ličko-senjski nadbiskup, mons. Mile Bogović, a nakon mise okupljene su pozdravili i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Josip Friščić, te ličko-senjski župan Milan Jurković. Misnome slavlju nazočili su i ministar zdravstva Darko Milinović te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Kamen za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika posvetio je papa Ivan Pavao II. prilikom trećeg posjeta Hrvatskoj, a crkva se gradi uz pomoć darova pojedinaca i skupina iz domovine i inozemstva. Dosad je prikupljeno 37 milijuna kuna, što je tri četvrtine potrebnog novca. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene