Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravobranitelj osudio izjavu

Predsjednik katolik: Pravobranitelj osudio biskupa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pučki pravobranitelj Jurica Malčić osudio je danas izjavu biskupa Slobodana Štambuka prema kojoj bi bilo normalno i poželjno da budući hrvatski predsjednik bude katolik.

Hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk u subotu se na misi, kojom je u Udbini obilježen Dan hrvatskih mučenika, osvrnuo i na predsjedničke izbore. Ne bi li bilo normalno i poželjno da u katoličkoj Hrvatskoj njezin predsjednik bude katolik, ali ne samo po svjedočanstvu krsnoga lista, nego po svjedočanstvu života po vjeri, kazao je Štambuk.

Pročitajte i ovo Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer Zoran Milanović Predsjednik RH Milanović se još jednom javio na društvenim mrežama, evo koga je ovaj put spomenuo

'Kao središnje tijelo za provođenje Zakona o suzbijanju diskriminacije pučki pravobranitelj tu izjavu smatra djelovanjem koje opravdava i potiče Ustavom i zakonima Republike Hrvatske zabranjenu diskriminaciju', stoji u priopćenju pučkog pravobranitelja u kojemu je osudio tu biskupovu izjavu. Pravobranitelj Malčić smatra da Katolička crkva putem svojih predstavnika i glasnogovornika dosljedno, pa i žestoko brani svoje pravo da sudjeluje u raspravama, iznosi stajališta i arbitrira u mnogim društvenim i političkim pitanjima koja ponekad izlaze iz okvira užeg i uobičajenog poslanja, odnosno područja djelovanja vjerskih zajednica u suvremenoj demokraciji.

>> Biskup poručio: 'Budite svoji'

'Ne prihvaćajući ekstremna i isključiva stajališta prema kojima bi se crkva morala ograničiti samo na najuže područje vjere, svjetonazora i socijalnog djelovanja, pučki pravobranitelj upozorava na štetnost pa i neprihvatljivost izjava, iskaza i kroz crkveno djelovanje iznošenje stajališta koja dovode u pitanje temeljne ustavne vrijednosti, ali i prava svih građana na jednakost i dostojanstvo bez diskriminacije, između ostaloga i na temelju vjere i vjeroispovijesti', navodi se u priopćenju pučkog pravobranitelja Jurice Malčića. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene