Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Bit ću pastir, otac i brat''

Biskup Mate Uzinić o odlasku iz Dubrovnika, komentirao i nove mjere: "Nemamo druge nego pokušati živjeti s njima"

Papa Franjo imenovao je dubrovačkog biskupa mons. Matu Uzinića riječkim nadbiskupom koadjutorom, što je objavljeno na blagdan sv. Karla Boromejskog, 4. studenoga 2020. godine, istovremeno u Vatikanu i Hrvatskoj. Nadbiskup Uzinić je do tada gotovo deset godina služio, vodio i brinuo se o dubrovačkoj Crkvi, što će i nastaviti činiti dok se ne odredi njegov nasljednik.

Napominjemo da su u vido prilogu korištene arhivske snimke kadrova, snimljenih prije pandemije.

Za manje od dva tjedna, mons. Mate Uzinić napušta Dubrovnik. Odlazak mu, kako je rekao sve manje teško pada. ''U početku mi je bilo, sada sam se već naviknuo'', rekao je te nije komentirao tko će ga naslijediti.

U Rijeku, rekao je, ide zbog pape.

''Papa osjeća potrebu riječkog nadbiskupa i riječke nadbiskupije i tražeći, na kraju je pronašao mene. Rekao je i koja će biti njegova misija.

''Bit ću pastir, otac, brat, da pokušam biti prisutnost Isusa Krista – njega svjedočiti i njega navješćivati ljudima u Rijeci.

Poslao je i poruku za vrijeme pandemije.

''Suosjećam sa svima koji su izgubili svoje bližnje, onima koji su u situaciji da su u bolnici i da pate želim u molitvi biti blizu i reći im da se ne boje i da izdrže. Pozvao bih medicinsko osoblje koje je na prvoj liniji obrane da ne odustanu od činjenja dobroga, a zaista čine puno dobra", kazao je. 

Osvrnuo se na nove epidemiološke mjere koje su na snazi. ''Nemam drugo, nego podržavati ovakve mjere. Jesu li mogle biti bolje, ja ne znam, ali prihvaćam da oni koji su odgovorni na najbolji način čine ono što čine i moramo imati povjerenja u institucije'', rekao je mons. Uzinić.

Smatra kako trebamo prihvatiti donesene epidemiološke mjere.

''Kad bih ja činio ili birao, vjerojatno bih napravio neke druge stvari, ali mi to uvijek nekako gledamo iz svoje pozicije i svog interesa. Oni koji donose odluke, moraju gledati šire i zato nemamo druge nego prihvatiti i pokušati živjeti s mjerama i na neki način tražiti objašnjenje zašto je to tako'', kazao je.

Nadovezao se na izjavu kardinala Josipa Bozanića kojem se mjera od 25 osoba u crkvi ne sviđa.

''Budući da se prije govorilo o tome da je dovoljno da svatko od nas ima četiri metara prostora i da su maske dovoljne, ako se uvodi ograničenje od 25 ljudi možda je trebalo objasniti zasto je to tako. Kažem, svatko iz svoje pozicije može gledati i govoriti da bi napravio nešto drukčije. Kao što je kardinal Bozanić rekao, to je njegovo mišljenje i ima pravo na njega kao što je i ovo što je uvedeno tu zbog nekog razloga'', zaključio je mons. Uzinić.

Možda zbog velikog broja misa i zbog toga što je onda veća opasnost ako se počne širiti pa se možda i na taj način pomaže sustavu da ako dođe do zaraze, bude manje proširena i da se može lakše kontrolirati.

Osvrnuo se na komentare kako je moguće da kafići ne rade, a crkve da.

''To je ovo što sam govorio, svatko govori iz svoje pozicije. Mislim da kontakti koji se događaju u crkvi, osobito ako se držimo mjera i nosimo maske, treba voditi o tome računa. Što se polnoćke tiče, trebamo gledati kakve će biti mjere. Ako budemo mogli, dobro je doći, a ako zbog potrebe da se čuvamo i zaštitimo jedni druge, da ne dođemo – onda je bolje ne doći'', uputio je poruku mons. Uzinić.

Pročitajte i ovo Mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup Mate Uzinić Dubrovački biskup o Uskrsu i koronavirusu: "Ovo nam je pokazalo koliko smo zapravo krhki i slabi"

Pročitajte i ovo Kardinal Josip Bozanić MJERE ZBOG KORONE Kardinal Josip Bozanić objavio upute o liturgijskim slavljima: Nova pravila za vjenčanja, pričesti, krštenja...

Smatra da, ukoliko se stanje pogorša, nadolazeća Dubrovačka kolenda treba biti otkazana. ''Ako stanje ostane ovakvo, naravno da će stvari poput Kolende biti otkazane. Ako bude kako je sada, mi ćemo feštu prilagoditi onim uvjetima koje ćemo imati tada. Nadam se da će biti bolji nego li su danas'', izjavio je mons. Uzinić.
 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene