Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako ih zadržati i privući nove?

Neće im biti lako jer kriteriji su visoki: Čak 32 hrvatska grada žele dokazati da su baš oni najbolje mjesto za mlade

Hrvatski gradovi prvi put imaju priliku biti ''gradovi za mlade''. Više od 30 gradova smatra da baš oni nude najbolje uvjete za njihov razvoj i ostanak u lokalnoj sredini. Najbolji se biraju krajem mjeseca. No pitanje je hoće li uspješni europski modeli u zemlji pred demografskim potopom uspjeti zadržati nove generacije.

Grad Varaždin godinama je prijatelj djece. Sad žele biti i Grad za mlade. To znači da moraju ispuniti uvjete kako bi mladi ovdje ostali, a drugi se doselili.

"Rotterdam ima svoj model koji je razvio do te razine da se prilikom gradnje stanova, parkova i sličnog sve mora uzeti u obzir. To se odnosi prvenstveno na interese mladih i mladih obitelji, a kod nas je to još utopijska ideja", rekao je Mario Žuliček iz Udruge gradova.

Jedan je od varaždinskih aduta i skate park koji je jedno je od glavnih okupljališta. Mladi Varaždinci oslanjaju se na razdoblje prije korone.

"Prije novog normalnog bilo je mnoštvo festivala, koncerata i raznih sadržaja koji su omogućavali da mladi korisno, ugodno i zabavno iskoriste svoje slobodno vrijeme", govori Leo Amidžić, predstavnik Savjeta mladih Grada Varaždina.

Na listu žele 32 hrvatska grada, no neće im biti lako. Kriteriji su visoki i napravljeni prema europskim modelima. Gradovi moraju zadovoljiti osam tematskih područja.

Park u Varaždinu Osam kriterija za dobivanje titule grada mladih uz Mariju Horvat (Foto: DNEVNIK.hr)

"U svakom tom tematskom području svi gradovi moraju zadovoljiti minimalno pedeset posto kriterija. Međutim, kad gledamo prema broju stanovnika, gradovi do deset tisuća stanovnika moraju zadovoljiti 60 posto, od 10 do 35 tisuća stanovnika moraju doseći 70 posto i ovi iznad 35 tisuća imaju prag od 85 posto zadovoljenih kriterija", kaže Žuliček.

Hrvatska, kojoj prijeti demografski potop, o mladima mora voditi posebnu brigu. Nije ih dovoljno samo zadržati nego i privući druge u grad. Svaki grad za mlade dobit će i posebnu oznaku - grafit u centru. Posao će zajedno odraditi gradonačelnik i mladi.

"Lokalna zajednica uvijek bolje zna što je bolje za nju nego nacionalna. Za početak moram stvoriti uvjete da naši mladi koji tamo žive tu i ostali. Moramo ih zadržati, s njima stvoriti bolje uvjete za život, a tek onda kad sagledate tu cijelu situaciju onda će pozitivnija atmosfera i privlačiti", rekla je Željka Josić, državna tajnica, Središnji državni ured za demografiju i mlade.

Mišljenje građana podijeljeno je. Neki smatraju kako život u Hrvatskoj ne nudi rješenja za mlade i uvjete za osnivanje obitelji.

"Da se osnuje obitelj, meni iskreno nije, ja bih radije otišao van gdje ima više mogućnosti za posao", kaže Manuel iz Rovinja.

Drugima odlazak iz Hrvatske nije opcija.

"Ne mislim odlaziti izvan države, ovdje mi zaista ništa ne fali", rekla je Mirta iz Rijeke.

Koji je grad - grad za mlade, odlučit će povjerenstvo od devet članova i svaki od njih mora znati točno što mladima treba. Stoga s odlukom u kojem gradu graditi život kao mlada osoba pričekajte do kraja ožujka i odaberite onaj u kojem biste mogli i ostati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene