Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U samo dvije godine

Hrvatske stečajne upravitelje bira računalo: Istog čovjeka odabralo čak 1312 puta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stečajne upravitelje posljednje dvije godine umjesto čovjeka određuje računalo. Do prošlog tjedna čak 4901 stečajni postupak dodijeljen je tek šestorici stečajnih upravitelja.

S ciljem spječavanja sprege trgovačkih sudaca i stečajnih upravitelja, prije dvije godine uveden je automatski izbor stečajnih upravitelja koje umjesto čovjeka određuje - računalo.

Pročitajte i ovo Kasni opremanje 430 škola (Foto: Dnevnik.hr) - 1 430 škola bez novih računala Pitali smo IT-jevce što misle o očekivanjima Ministarstva nakon što je poništena nabava novih računala za 430 škola Kome u korist idu stečajni postupci? (Foto: Provjereno) - 2 Kome u korist idu stečajni postupci? Suze će vam pokazati koliku su nepravdu pretrpjeli: Nadali se da će dobiti plaće, a dobili kuvertu s mizernim iznosom

Kada je sustav predstavljen, rečeno je da će svi stečajni upravitelji biti podjednako opterećeni i da će se smanjiti mogućnost pogodovanja. Međutim, prema podacima koje su objavila 24 sata, čini se da ovi ciljevi nisu ostvareni.

Naime, slučajnim računalnim odabirom do prošlog tjedna čak 4901 stečajni postupak dodijeljen je tek šestorici stečajnih upravitelja.

Neki od ukupno 329 stečajnih upravitelja dobili su tek nekoliko postupaka od njih ukupno 28.443, a neki nijedan. Neki upravitelji dobili su pak po 200 slučajeva, ali ta brojka minorna je u usporedbi sa šest vodećih upravitelja.

Rekord drži stečajni upravitelj Ivan Gjurašić kojem je u zadnje dvije godine dodijeljeno 1312 stečajeva. Jelenko Lehki dobio je 913 stečajeva. Ostatak vodeće šestorke dobio je 813 stečajeva, 681 stečaj, 661 stečaj i 521 stečaj.

Mislav Kolakušić, sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, kaže da se radi o dokazu da sustav ne funkcionira, a da možda i pogoduje. Iz Ministarstva pravosuđa poručili su kako način izbora ovisi o opterećenosti stečajnih upravitelja. Govoreći o onima koji su imenovani puno puta, objašnjavaju da su odradili puno skraćenih postupka koji im se ne vodi kao opterećenje, pišu 24 sata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene