Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nova ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek diplomirala je violinu na Muzičkoj akademiji i francuski jezik i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.


Obuljen Koržinek je magistrirala je 2004. godine. 2013. godine doktorirala je na znanstvenom poslijediplomskom studiju komparativne politike na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu obranivši disertaciju pod naslovom „Promjene opsega nacionalnih kulturnih politika pod utjecajem međunarodnih integracijskih procesa“.

Usavršavala se u Parizu

Vezani članci Slika nije dostupna ''Poduzet ću korake koji se od mene očekuju'' Slika nije dostupna ''Domovinski rat nije samo pitanje prošlosti, već i budućnosti''

Završila je Diplomatsku akademiju Ministarstva vanjskih poslova, a usavršavala se na katedri za doktorske studije Sveučlilišta Paris-Dauphine, Pariz, Francuska.

Radila je kao znanstvena suradnica u Institutu za razvoj i međunarodne odnose gdje se bavi područjima kulturnih i medijskih politika, posebno u kontekstu europskih integracija. Objavila je tridesetak znanstvenih i stručnih radova u domaćim i međunarodnim časopisima te kao dio tima radila na različitim projektima za UNESCO, UNDP, Vijeće Europe, Europsku kulturnu fondaciju, Europski parlament i sl. Za istraživanje utjecaja europskih integracija na kulturne politike novih država članica EU, osvojila je 2004. godine godišnju europsku nagradu za istraživanje kulturnih politika. Od 2006. do 2011. godine obnašala je dužnost pomoćnice ministra i državne tajnice u Ministarstvu kulture RH gdje je bila zadužena za područja kulture i medija.

Obuljen Koržinek bila je koordinatorica za EU u Ministarstvu kulture RH te članica pregovaračkog tima za pristupanje Republike Hrvatske EU. Od 2012. do 2014. godine bila je Predsjednica Programskog vijeća HRT-a. Dobitnica je visokog odličja francuske vlade za kulturu – Red viteza umjetnosti i književnosti. Članica je Savjetodavnog odbora inicijative New Pact for Europe i Ekspertnog tima UNESCO-a za provedbu Konvencije o očuvanju i promociji raznolikosti kulturnih izričaja. Programska je ravnateljica Svjetskog samita kulture i umjetnosti.

Na udaru braniteljskih udruga

Bila je državna tajnica u vladi HDZ-a.

U medijima se prije njenog imenovanja spekuliralo kako bi upravo ona mogla postati ministrica kulture. Dio udruga iz Domovinskog rata u optužio ju je za izravnu umiješanost u navodni kriminal u HAVC-u, ali i za oporezivanje knjiga o Domovinskom ratu, tvrdeći da ih je 2008. kao djelatnica ministarstva kulture proglasila šundom te zatražili da ju se više ne spominje kao moguću buduću ministricu kulture.

Ona je pak istaknula da kao članica Upravnog odbora HAVC-a, a kako je propisano Zakonom, ne sudjeluje u procesu donošenja odluka o financiranju filmova nego nadzire rad HAVC-a kao ustanove, što joj se također stavljalo na teret. Na kraju izražava žaljenje zbog cijele situacije i ističe kako će svoju zaštitu tražiti kroz zakonom propisana sredstva.

 


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju