Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Bilo bi bolje da u New York ide Mesić'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj premijer i predsjednik zajedno formiraju vanjsku politiku pa i Mesić i Sanader imaju pravo održati govor pred UN-om. No, predstojeći govor je vrlo važan događaj, a bilo bi bolje kada bi govor održao predsjednik Stjepan Mesić, izjavio je prof. dr. sc. Ivan Grdešić u Temi dana.

Grdešić smatra da za to ima nekoliko razloga.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Video: Tajanstveni razgovor Mesića i Sanadera Slika nije dostupna Milanović: 'Sanader treba pročitati Ustav, umjesto da bude bezobrazan'

- Predsjednik Mesić je morao reagirati na odluku premijera Sanadera jer je ipak predsjednik taj koji predstavlja državu u svijetu, pogotovo pred UN-om, smatra Grdešić.

Osim toga, Grdešić smatra značajnim što je upravo Mesić taj koji je sve ove godine čvrsto vjerovao u sud u Haagu i čak svjedočio pred istim pa smatra da bi tim prije jače odjeknulo i svakako dobilo veći značaj njegovo neslaganje s presudom 'vukovarskoj trojki', izneseno pred UN-om.

To je za Hrvatsku vrlo važna stvar, kaže Grdešić i dodaje da je predsjednik u pravu kad ukazuje da nije zgodno da premijer pred same izbore predstavlja državu pred UN-om i sa tako osjetljivom i važnom temom.

- Iako premijer Sanader u ovom slučaju nipošto ne prekoračuje svoje ovlasti i ima pravo održati taj govor, ne bi bilo zgodno da se stekne dojam da Sanader time na vanjskopolitičkom planu, i to pred UN-om, uoči parlamentarnih izbora sakuplja unutarnjopolitičke poene.

Svojevrsna šteta je, smatra Grdešić, ionako počinjena.

- Iako se govori kako ovaj sukob Pantovčaka i Banskih dvora nije odjeknuo u svijetu jer o njemu nema očitovanja, vjerujte da itekako jest odjeknuo. Ovim sukobom stvorili smo dojam o sebi kao o državi u kojoj se ne zna tko vodi vanjsku politiku i to u isto vrijeme kada želimo postati nestalna članica Vijeća sigurnosti, upozorava Grdešić.

Grdešić je također istaknuo kako premijeru Sanaderu mjesec i pol dana prije izbora nikako nije u interesu ulaziti u sukob s predsjednikom.

Cijeli razgovor s profesorom Grdešićem pogledajte u video dodatku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene