Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tihi rat Banskih dvora i Pantovčaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tko će pred Ujedinjene narode - premijer ili predsjednik, pitanje je koje je posvađalo dva vladajuća brijega. Iako je najavljen susret Mesić - Sanader, dvojac se čuo tek telefonom. Dogovora nema, a rat nejasnim priopćenjima počinje.

Predsjednik Stjepan Mesić, čini se, ne odustaje od puta u New York i pritom se poziva na Ustav. 

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o genocidu Vučić: ''Molio sam ljude u Republici Srpskoj da još jednom razmisle o svim svojim odlukama i potezima'' Slika nije dostupna 'Bilo bi bolje da u New York ide Mesić'

Mesić cijeni Sanaderove namjere, ali...

U priopćenju iz njegova Ureda stoji da Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić cijeni izraženu spremnost predsjednika Vlade Ive Sanadera da osobno u Općoj skupštini UN-a predstavi gledišta Hrvatske o radu Haškog suda, uključujući i negativnu reakciju na skandaloznu presudu u slučaju tzv. vukovarske trojke. 

Predsjednik Mesić smatra da je i Haškom sudu, i međunarodnoj zajednici, već na vrlo jasan način priopćeno kako Republika Hrvatska smatra da je prvostupanjska presuda Haškoga suda potpuno neprihvatljiva i kako se očekuje da će tužiteljstvo uložiti žalbu poslije koje će presuda, nadamo se, biti izmijenjena.

U priopćenju se ističe da predsjednik Mesić "nakon razgovora s
predsjednikom Vlade očekuje da se provede prethodna rasprava između onih čimbenika kojima Ustav daje pravo i dužnost odlučivanja o stvarima državne, a osobito vanjske politike".

Dodaje se da se predsjednik Mesić "protivi bilo kakvim ultimativno sročenim i autonomno donesenim odlukama koje bi mogle pobuditi sumnje o načinu na koji funkcionira hrvatska država i otvoriti dvojbe oko čvrstih temelja njezine politike, uključujući i potpunu suradnju s Haškim sudom".

Jednako nejasnim i opreznim priopćenjem uzvratio je i premijer Sanader.

Sanader cijeni Mesićevo mišljenje, ali...

U povodu stavova i ocjena iznesenih u svezi s pokrenutim međunarodnim aktivnosti nakon zaprepašćujuće neprimjerene presude Međunarodnog kaznenog suda u procesu protiv tzv. vukovarske trojke za zločine počinjene na Ovčari, predsjednik Vlade Ivo Sanader cijeni jedinstveni i zajednički angažman državnog vodstva u odbacivanju te neprihvatljive presude,
navodi se u priopćenju iz Vladina ureda za odnose sjavnošću.

Kako se navodi, neprijeporno jedinstvo hrvatske javnosti u odnosu na izrečenu presudu Haškog suda treba utjecati i na jedinstvenu politiku državnog vodstva. Tome je jasna potvrda i upravo jučer provedena rasprava u Hrvatskom saboru i potpora koja je tom prigodom iskazana politici Vlade i njenim aktivnostima u svezi navedene presude.

Predsjednik Vlade Sanader osobno se, odmah po objavi presude, snažno angažirao ukazujući na njenu skandaloznost i neprihvatljivost, navodi se u priopćenju te se dodaje su posjet Ovčari, susret s građanima na spomen-obilježju, kao i susret s vodstvom svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata koje djeluju na nacionalnoj razini jasno su potvrdili snažno zauzimanje Vlade i premijera oko tog iznimno osjetljivog i
važnog pitanja.

U pismu Glavnom tajniku UN, koje je postalo službenim dokumentom Ujedinjenih naroda, kao i u susretima i razgovorima s nekoliko europskih premijera, uključujući i njemačku kancelarku A. Merkel, te pismu Predsjedniku Haškog suda F. Pocaru, premijer Sanader je jasno iznio argumente o neprihvatljivosti i odbijanju navedene presude Suda.

Ocjenjujući da je riječ o pitanju od iznimne važnosti za hrvatsku
javnost, ali i za međunarodnu recepciju povijesne istine o zločinima počinjenima u Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata, a u skladu s čl. 2 Ustavnog zakona o suradnji s Haškim sudom koji izrijekom navodi da je u ime Republike Hrvatske nositelj suradnje sa Sudom Vlada RH, predsjednik Vlade dr. Ivo Sanader najavio je da će se 15. listopada obratiti i Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Na kraju priopćenja stoji i da je predsjednik Vlade u potpunosti
suglasan s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem da se, sukladno ustavnim odredbama o sukreiranju vanjske politike, provede prethodna rasprava o svim vanjskopolitičkim pitanjima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene