Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ivo Sanader

'Bilateralna pitanja ne trebaju biti na stolu EU'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Ivo Sanader danas je na sjednici Vlade istaknuo kako bilateralna pitanja država ne bi trebala biti 'na stolu pregovora' s EU te ponovio da Hrvatska želi dobre odnose sa svim susjedima, pa i Slovenijom te kako sva otvorena pitanja s tom državom, budući da se u proteklih 18 godina nisu riješila bilateralno, treba riješiti pred međunarodnim pravosudnim tijelom.

Hrvatska Vlada danas je posebnom izjavom u potpunosti podržala rezoluciju Europske pučke stranke, prihvaćenu jučer u Bruxellesu, o nesmetanom hrvatskom nastavku pristupnih pregovora s EU, temeljenih na ispunjavanju objektivnih kriterija i 'oslobođenu od uplitanja bilateralnih pitanja', te ponovila svoju spremnost za prihvaćanje francuske inicijative kojom bi se potvrdilo da dokumenti Hrvatske u pristupnim pregovorima ni na koji način ne prejudiciraju rješavanje graničnog pitanja između Hrvatske i Slovenije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kolumna Mislava Bage Jesmo li kolonija ili država? Slika nije dostupna Izvješće EK EK nam zamjera nedovoljnu borbu protiv korupcije

Premijer Sanader, podsjećajući kako su pregovori ušli u odlučnu fazu, napomenuo je na sjednici Vlade kako se stajalište EPP-a vezano za bilateralna pitanja 'odnosi naravno na odnose između Hrvatske i Slovenije'.

Ponovio je da Hrvatska želi dobre odnose sa svim susjedima, pa i Slovenijom te kako sva otvorena pitanja, budući da se u proteklih 18 godina nisu riješila bilateralno, treba riješiti pred međunarodnim pravosudnim tijelom.

Podsjetio je također i da je takav zaključak prošle godine postigao s tadašnjim slovenskim premijerom Janezom Janšom na Bledu, te da su ga podržale oporbe obiju zemalja - i slovenska na čelu sa sadašnjim premijerom Borutom Pahorom, danas slovenskim premijerom, i hrvatska oporba na čelu sa Zoranom Milanovićem.

'Očekujem da se taj dogovor nastavi primjenjivati u praksi', kazao je Sanader.

Ponovio je i da bilateralna pitanja ne bi trebala biti "na stolu pregovora" s EU.

'To je načelo koje se poštuje u Europi, pa ga treba poštovati i u ovom slučaju. Unatoč tomu, Hrvatska je spremna i prihvatila je francusku inicijativu da se dođe do izjave u kojoj bi se reklo da Hrvatska niti jednim svojim dokumentom ne prejudicira, kao ni Slovenija, dakle obostrano, granicu između dviju zemalja', kazao je hrvatski premijer.

Očekuje i da će se takva izjava uskladiti. 'Idućih dana očekujemo, do međuvladine konferencije 19. prosinca, da će se i slovenska strana usuglasiti s tim načelom i prihvatiti ga', rekao je Sanader.

Podsjetio je i da se u stajalištima Europske pučke stranke iščekuje sljedeća međuvladina konferencija, 19. prosinca ove godine, a koja bi trebala odražavati već postignuti napredak Hrvatske.

'Očekujemo potporu Slovenije u tom procesu. Ulazimo u završnu godinu', zaključio je premijer.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene