Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povećana koncentracija aflatoksina

BiH uvodi dodatne provjere kvalitete uvozne hrane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlasti Bosne i Hercegovine pojačat će nadzor nad kvalitetom hrane koja se uvozi u tu zemlju, najavio je u srijedu u Sarajevu ministar vanjske trgovine i gospodarskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Na dodatne mjere koje će provoditi Agencija za sigurnost hrane BiH, vlasti u Sarajevu odlučile su se nakon što je u mlijeku hrvatskih proizvođača "Dukat" i "Vindija" otkrivena povećana koncentracija aflatoksina M1 i potom pojačan nadzor nad svim pošiljkama mlijeka i mliječnih proizvoda te stočne hrane koja se uvozi u tu zemlju. "Na ovome se neće stati. Ured za veterinarstvo BiH intenzivirat će aktivnosti kako bi se u zemlju uvozila samo zdrava hrana", kazao je Šarović novinarima.

Pročitajte i ovo Domaćeg sira i mlijeka sve manje - 4 Rastu cijene Skuplje je i domaće mlijeko, sir, vrhnje... Proizvođači poručuju: "Cijena mlijeka bi danas trebala biti minimalno pet kuna" Ilustracija ODLUKA VLADE Sada je i službeno: Pogledajte nove najviše cijene ulja, mlijeka, brašna, šećera..

>> Po cijeloj Hrvatskoj pokrenute pojačane kontrole mlijeka

Pojasnio je kako će se dodatne mjere nadzora odnositi na eventualnu radioaktivnost u hrani, kao i na prisutnost histamina koji se najčešće nalazi u ribljim prerađevinama. Šarović je potvrdio kako su vlasti BiH i Hrvatske blisko surađivale kako bi rješile problem nastao nakon što je u "Dukatovom" i "Vindijinom" mlijeku pronađen aflatoksin u nedopuštenim koncentracijama.

Te su otrovi koji potiču iz plijesni 28. siječnja prve otkrile inspekcije u BiH, koje su potom izvjestile odgovarajuća tijela u Hrvatskoj a ona su provela dodatne provjere nakon čega je i izdana zabrana prodaje neispravnog mlijeka.

BiH i Hrvatska su u rješavanju ovog problema surađivale kroz sustav brzog uzbunjivanja (RASF) kakav se primjenjuje i u državama članicama Europske unije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene