Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi državljani

Evo zašto Halid Bešlić NIJE DOBIO hrvatsko državljanstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Imati Hrvatsku domovnicu i putovnicu za mnoge susjede iz regije velika je želja. Hrvatska kao europska zemlja zahtjeva za državljanstvo mogla bi imati još i više.

Za one koji žele postati Hrvati strogi su uvjeti. Popularni Halid Bešlić tražio je hrvatsko državljanstvo, ali ga nije dobio. To je, međutim, pošlo za rukom, Emiru Hadžihafisbegoviću, glumcu za kojeg je država ocijenila da je pridonio hrvatskoj kulturi.

Pročitajte i ovo Ministarstvo kulture Prvo dogovori pa poslovi? Sporni mailovi oko Ministarstva kulture za premijera ništa novo, oporba optužuje za profiterstvo: "Nema razlike između potresnog i ratnog" Prosvjed hrvatskih poljoprivrednika - 3 Nezadovoljni uvjetima Hrvatski poljoprivrednici spremni na novi veliki prosvjed: "Ako će ići oni, ići ćemo i mi"

Poznati glumac iz BiH od ljetos je Hrvatski državljanin. 'Imponira mi to, otprilike to kao da ja vas pitam kako vam znači što vas tretiraju kao jednu od najboljih televizija u regiji ili kada Ronalda pitaju što mu znači zlatna kopačka', opisuje dobivanje hrvatskog državljanstva Emir Hadžihafisbegović.

Halid Bešlić iako je prije tri godine tražio hrvatsko državljanstvo nije dobio. Sam nam je danas kazao kako nije predao potpunu dokumentaciju, a sada kada s
BiH dokumentima može putovati Europom to mu nije ni potrebno.

>> Snowden želi rusko državljanstvo, Rusi prvi put čuju za to

I Emir i Halid osobe su koje do hrvatskog državljanstva mogu po posebnim uvjetima. Stranci koji su od posebnog interesa za Hrvatsku mogu dobiti državljanstvo na temelju mišljenja resornog ministarstva. U njihovom slučaju ministarstva kulture. 'Ukoliko je osoba surađivala i radila u Hrvatskoj uglavnom su to glumci, režiseri, pjevači, oni su naistureniji no mogu to biti i književnici, arheolozi, povjesničari, umjetnosti', kaže nam glasnogovornica Ministarstva kulture Nataša Petanjek.

Od 2004. do svibnja ove godine po posebnim je uvjetima državljanstvo dobilo 625 osoba. Među njima su i nogometaši poput Eduarda da Silve i Sammira, te drugi sportaši. Bivši sarajevski ministar kulture dobitnik je niza prestižnih filmskih i kazališnih nagrada u Hrvatskoj. 'Možda ja sad u narednih 10 godina ne snimim ni jedan film u Hrvatskoj, a snimio sam 12 bez državljanstva, ono, ako želiš da nasmiješ Boga, iznesi mu svoje planove', šali se Hadžihafisbegović.

Za dobivanje državljanstva treba biti punoljetan i radno sposoban, s prebivalištem najmanje 5 godina, znati jezik, pismo kulturu, te poštivati pravni poredak. U prošloj godini više od 3 tisuće ljudi dobilo je hrvatsko državljanstvo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene