Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzbuna u Saboru

Bianca uzburkala duhove: 'Nastavak ultimate fighta unutar HDZ-a'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks nije želio govoriti o tome ima li Matković pravo aktivirati mandat.

Novinarima je kazao samo da o vraćanju bilo kojeg dužnosnika ili dužnosnice u zastupničke klupe odlučuje Sabor, po prethodnom mišljenju MIP-a. 'Dakle, i ovoga puta, kao i u svakom drugom slučaju u povijesti Sabora, na identičan način bit će i u slučaju Biance Matković i bilo kojega zastupnika i zastupnice u Saboru', rekao je Šeks.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Neće ići rušiti Vladu' Friščić: Sanader neće ostaviti da se sve na njemu 'izriflja' Slika nije dostupna VIDEO: Bianca se vraća u Sabor Sanader: Nisu mi dali da govorim jer me se HDZ boji

Šeks je nedavno tvrdio da Matković nema pravo ponovno aktivirati zastupnički mandat, jer ga je propustila aktivirati pa ponovno staviti u mirovanje kad je s dužnosti državne tajnice u ministarstvu vanjskih poslova prešla na funkciju ministrice bez portfelja. Šeks je tada tumačio da bi dužnosnik to trebao učiniti svaki put kad s jedne nespojive dužnosti prijeđe na drugu.

>> Sanader: Nisu mi dali da govorim jer me se HDZ boji

Potpredsjednik MIP-a Arsen Bauk smatra da nema ničeg spornog u aktiviranju mandata Biance Matković. Odbio je tumačenje da je pri prelasku s jedne na drugu nespojivu dužnost morala aktivirati pa opet zamrznuti saborski mandat.

'Gospodin Barišić je četiri puta mijenjao dužnost pa mu se mandat svejedno aktivirao. Bačić je također dva puta razriješen i imenovan pa se vratio u parlament, kao i svi drugi slučajevi. Po takvom tumačenju ni gospođa Kosor se ne bi mogla vratiti u parlament, ni svi ministri koji su imenovani u Sanaderovoj vladi pa ostali u vladi Jadranke Kosor. To je jedan pokušaj pritiska na gospođu Matković, da joj se zaprijeti da se ne vraća u Sabor i više dio političkog folklora, a ne realne pravne procedure kakva bi trebala biti', uvjeren je Bauk.

Aktivirala mandat zbog lojalnosti Sanaderu?

Smatra da je Biancu Matković na aktiviranje mandata ponukala lojalnost prema bivšem šefu Ivi Sanaderu, odnosno da Sanader na taj način pokušava ojačati svoju poziciju.

'To je nastavak ultimate fighta unutar HDZ-a, između bivših i sadašnjih HDZ-ovaca pa ćemo vidjeti kako će to završiti', ocijenio je Bauk, te ustvrdio da će 'Hrvatska i dalje ostati talac HDZ-ovih unutarnjih sukoba". Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Andrija Hebrang kazao je, pak, da Bianca Matković ima pravo aktivirati svoj mandat, 'ukoliko tako procijene nadležne institucije Sabora, u skladu s postojećim zakonom'.

'Ako ima to pravo, dobrodošla u klub HDZ-a', rekao je Hebrang, koji se ne boji da će Matković osnivati novi klub sa Sanaderom.  'Ne bojim se toga, jer ne vidim razloga da dugogodišnja članica i aktivistica HDZ-a mijenja klub. Stranačke boje se ne mijenjaju bez velikih razloga, a sad za to razloga ne vidim', kazao je Hebrang i dodao da će zastupnicu primiti kao predsjednik Kluba i zaželiti joj uspješan rad. (HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene