Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac izjavio je danas da će akademska godina 2010./2011. imati zakonsko rješenje po kojemu će studenti koji ispunjavaju svoje obaveze (određeni broj ECTS bodova prema Bolonji) u cijelosti imati besplatno obrazovanje.


Radna skupina počinje raditi i zakon će biti gotov do akademske godine 2010./2011., rekao je Primorac nakon otvaranja Ureda Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu. 'Tu se radi o onima koji su najbolji i to je civilizacijski iskorak u Hrvatskoj. Radilo se o 80 ili 90 posto studenata, svima će biti besplatno obrazovanje', rekao je ministar, dodajući da će glavni kriteriji biti ECTS bodovi, što je, drži ministar, apsolutni standard.

Vezani članci Ilustracija - 1 Kraj školske godine opet kuca na vrata: ''Koja je cijena petice?'' PR Konkurentno obrazovanje jamac je konkurentnog gospodarstva

>> Primorac: I ja sam za besplatno obrazovanje, ali uz kriterij uspješnosti

Bez obzira na to hoće li se na listi uspješnih naći populacija studenata dobroga imovinskog stanja, temeljna je poruka da će se kroz novi prijedlog zakona osigurati svim socijalnim skupinama potpuno jednako pravo na obrazovanje. Napomenuo je kako se otvara i pitanje studenata koji ne ispunjavaju obaveze i nemaju potreban broj ECTS bodova. Drži da bi te studente trebalo zaštititi jer, primjerice, na zapadu gube pravo studiranja.

Primorac se složio da su nastavnici potplaćeni

Spominjući najavljeni štrajk u školama, rekao je da se slaže da su nastavnici potplaćeni, no, dodao je, kad se ekonomska situacija stabilizira, prioritet će biti oni koji su temelj razvoja sustava - nastavnici, profesori, znanstvenici. 'U ovom trenutku novca nema, a prvom prilikom ćemo osigurati da plaće rastu', poručio je, pozivajući da se maturantima i učenicima osigura da završe školsku godinu i da im se ne koči budućnost'.

Rekao je i da su pojedini ravnatelji škola i Udruga ravnatelja već pokrenuli akciju da se ocjene u najvećem dijelu zaključe prije najavljenih sindikalnih akcija. Po nekim preliminarnim razgovorima, sustav zaključivanja ocjena i privođenja školske godine kraju ide dobro, rekao je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju