Obavijesti Video Pretražite Navigacija
besplatni pregledi u Hrvatskoj

Promjene na koži na koje treba obratiti posebnu pozornost: "Madeži koji imaju nepravilan rub, više boja, koji rastu u promjeru..."

Aktualno Galerija Pregled madeža - 1 Pregled madeža - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Pregled madeža - 1 Pregled madeža - 1 Foto: Vijesti u 17 Pregled madeža - 3 Pregled madeža - 3 Foto: Vijesti u 17 Pregled madeža - 4 Pregled madeža - 4 Foto: Vijesti u 17 +3 Pregled madeža - 2 Galerija 1/8 >>
Čak 11 sumnjivih madeža - toliko su ih liječnici pronašli samo tijekom jutra u ponedjeljak na besplatnim pregledima madeža u Zagrebu. Da se baš i ne razmišlja o koži i madežima, liječnici su se uvjerili prošle godine kada su u ovakvim akcijama pronašli niz melanoma i karcinoma. Idućih dana madeži će se besplatno pregledavati u još nekoliko gradova diljem zemlje.

 

Na pregled madeža se čekalo i u redu.

 

"Imam samo jedan koji se sad pojavio nedavno. Došla sam sad jer sam u bolnici naručena za godinu dana", kaže Ljiljana iz Zagreba.

Samo tijekom jutra pronašli su 11 sumnjivih madeža. Kod Melani je, srećom, sve u redu.

"Pa skoro nikad, stvarno nikad, ovo je sad možda prvi put da sam pogledala", rekla je Melani.

"Većina kaže da su sada usput saznali za ovaj preventivni pregled pa im je to bilo zgodno za obaviti. Neki su redovni u tome, a zapravo većina je došla iz znatiželje jer nikad nisu obavili pregled", kaže Ivana Martinac Ciglar, dermatologinja iz KBC-a Zagreb.

Prošle godine su ovakvim akcijama pronašli priličan broj promjena na koži.

"Šezdesetak visoko suspektnih, dakle, sumnjivih promjena na melanom. Od čega potvrđenih 45. Dakle, jako puno i ogroman broj pacijenata s karcinomima kože", kazala je akademkinja Mirna Šitum iz Klinike za kožne i spolne bolesti KBC Sesre Milosrdnice. I to oko 350.

Kako izgleda melanom pokazala je doktorica Buljan.

"Radi se o nejednoliko pigmentiranoj rastućoj promjeni. Prethodno je to bila jednolično smeđe pigmentirana mrlja, da bi u jednom trenu se kod ove gospođe pojavilo tamnije područje koje se izdiže", kaže Marija Buljan, dermatoonkolog.

Melanom se kod žena najčešće pojavljuje na donjim ekstremitetima, a kod muškaraca na trupu. Pratite madeže, sumnjivi su oni...

"Koji imaju nepravilan rub, koji imaju više boja, koji rastu u promjeru, koji se djelomično ili potpunosti izdižu, a bili su u ravnini kože i koji, uz ove prethodne karakteristike, pacijenti navode da imaju osjećaj svrbeža ili peckanja", kaže Buljan.

Koristite kreme sa zaštitnim faktorom, izbjegavajte najjače sunce. Često se može čuti da se koža priprema za sunčanje odlaskom u solarij. Liječnici savjetuju - zaobiđite ga.

"Solarij je apsolutno jedan uređaj za koji treba inszistirati da se zabrani, ako ne svima, onda mlađim od 18 godina što je, također, u proceduri u našoj domovini", rekla je Šitum.

Namazati se maslinovim uljem pa se sunčati - ni to nije baš najbolja ideja. Ne štiti od ultraljubičastih zraka.

"Može ujedno utjecati na pojavu fototoskične reakcije. Znači, ako se namažete maslinovim uljem, imate veću šansu da dobijete nekakvu reakciju preosjetljivosti", rekla je Buljan.

Dermatolozi će idućih dana od 9 do 20 sati besplatno pregledavati madeže u još osam gradova - od Vinkovaca preko Knina do Metkovića i Umaga.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene