Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dubrovački sudac Ivo Besjedica pred istražnim sucem zagrebačkog Županijskog suda porekao je krivnju u aferi 'Vrtovi sunca', a isto je u svojoj obrani učinio suosumnjičeni poduzetnik Antoan Kralj.


Osumnjičene se tereti za zlouporabe u pretvorbi tvrtke Dubrovačko primorje i nezakonit upisa vlasništva nad zemljištem Vrtovi sunca u Orašcu, vrijednog više od 151 milijun kuna, a ispitao ih je istražni sudac Zoran Luburić.

Vezani članci Slika nije dostupna Kreće sudska istraga u slučaju Vrtovi sunca Slika nije dostupna Slučaj Vrtovi sunca prebačen u Zagreb

Pred sucem se trebao pojaviti i osumnjičeni dubrovački županijski sudac Pero Miloglav koji je zatražio odgodu zbog spriječenosti svog branitelja. Nakon što i njega sasluša sudac Luburić mora odlučiti hoće li pokrenuti istragu. 

>> Slučaj Vrtovi sunca prebačen u Zagreb

>> Županijski sud u Splitu odrekao se suđenja sucima iz afere 'Pet zvijezdica'

Krivnju su jučer odbacili i prva dvojica ispitanih osumnjičenika poduzetnik Antun Kralj i suvlasnik tvrtke Dubrovačkog primorja Pero Vićan.

Neslužbeno se doznaje da je Besjedica, osim što je odbacio sve za što ga tereti USKOK, rekao da je sve radio u skladu s pravnom praksom te da njegov progon nema stvarnog zakonskog temelja.
Besjedica se kroz slučaj 'Vrtovi sunca' provlači od 1998. kada je radio kao sudac zemljišnoknjižnog odjela, pa sve do 2007. kada je bio predsjednik dubrovačkog Općinskog suda.

Vićanu je, navodno, još 1998. omogućio da u ime tvrtke Dubrovačko primorje upiše vlasništvo na više od 153.000 kvadrata neprocijenjenog zemljišta, odnosno na svu zemlju koju je to poduzeće koristilo prije pretvorbe. 

Na taj je način Hrvatski fond za privatizaciju oštećen za oko 151 milijun kuna, jer je Dubrovačko primorje kasnije sklopilo više ugovora o prodaji tog zemljišta.

Devet godina kasnije, u prosincu 2007. Besjedica je odbio prijedlog Fonda da se na sporno zemljište u Orašcu stavi zabrana spora. Ipak, Županijski sud tu je odluku promijenio, nakon čega je tadašnji predsjednik tog suda Miloglav od nekih sudaca tražio da potvrde Besjedičinu odluku.

Tom je izmijenjenom odlukom omogućeno skidanje plombe sa zemljišta i novom vlasniku omogućeno da realizira hipotekarni kredit od 120 milijuna eura te da se od tog kredita tvrtki Konel isplati 12 milijuna kuna za ranija potraživanja.

Vlasnici Konela su Antun Kralj i njegov sin Antoan koji su, kao i Vićan, osumnjičeni za poticanje na zloporabu položaja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju