Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Županijski sud u Splitu odrekao se suđenja sucima iz afere 'Pet zvijezdica'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Županijskog suda u Splitu Marica Šćepanović uputila je Vrhovnom sudu zamolbu da slučaj osumnjičenih dubrovačkih sudaca Ive Besjedice i Pere Miloglava dodijeli nekom drugom sudu zbog, kako je kazala u obrazloženju, činjenice da je sudac Miloglav u dobrim, prijateljskim odnosima s više sudaca splitskog Županijskog suda još iz doba kad su zajedno radili u Splitu na bivšem Vojnom sudu.

USKOK je pred Županijskim sudom 23. srpnja podigao istražni zahtjev protiv dubrovačkih sudaca Ive Besjedice i Pere Miloglava te tamošnjih poduzetnika Pere Vićana, Antoana Kralja i njegovog oca Antuna zbog zlouporaba u pretvorbi tvrtke Dubrovačko primorje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Razotkriveni Policija se oglasila o akciji s USKOK-om: Uhićeni su zaradili stotine tisuća eura, traže još jednog muškarca Slika nije dostupna Istraga protiv sudaca zbog zlouporabe u pretvorbi Dubrovačkog primorja

Donedavnog predsjednika Općinskog suda u Dubrovniku Besjedicu (53) tereti da je 1998. tu tvrtku upisao kao vlasnika zemljišta Vrtovi sunca u Orašcu, vrijednog više od 151 milijun kuna. Budući da ta nekretnina u pretvorbi nije ušla u procjenu društvenog kapitala poduzeća nije ni bila plaćena, pa se Besjedicu sumnjiči da je za taj iznos oštetio Hrvatski fond za privatizaciju.

U USKOK-u tvrde da je Besjedicu na to nagovorio, odnosno potaknuo direktor Dubrovačkog primorja Vićan (58).

Besjedicu, Antoana (36) i Antuna (59) Kralja te donedavnog predsjednika Županijskog suda u Dubrovniku Miloglava (50) sumnjiči se zbog nezakonitog skidanja zabilježbe spora nad spornim zemljištem u Orašcu u prosincu 2007. Nakon uklanjanja te zabilježbe u zemljišnim knjigama novi vlasnik zemljišta u Orašcu Josip Kordić upisao je hipoteku i podigao kredit iz kojega je 12 milijuna kuna isplatio ocu i sinu Kralj za građevinske radove koje je njihova tvrtka "Konel" obavila u Vrtovima sunca.

Dvojica sudaca osumnjičeni su za zlouporabu položaja i ovlasti, a ostala trojica za poticanje na tu zlouporabu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene