Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon usvajanja proračuna

Bernardić: "HDZ trguje s Bandićem, a cijenu plaćaju građani"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine i predsjednik SDP-a Davor Bernardić istaknuo je na konferenciji za novinare da su zastupnici SDP-a zadnjih šest godina protiv gradskog proračuna.

Misle da on nema ni viziju ni smjer, a za HDZ-ovu podršku proračunu kaže da je riječ o "koaliciji Bandića i HDZ-a već zadnjih godinu dana formalno, a prije toga neformalno".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najstariji zagrebački klub Kultna Jabuka uskoro bi mogla zauvijek zatvoriti vrata, no u klubu još vide tračak nade Biste na Pantovčaku - 4 Pozvao ga u koruptivnu koaliciju Juričan pisao Bernardiću: ''Jazavče, preuzmi bistu svoje muze i mentora i odnesi ju na Pantovčak''

Za zagrebački proračun za 2017. Bernardić je rekao da su protiv njega jer ne nudi nikakvu viziju razvoja. Istaknuo je da Grad Zagreb ne iskorištava fondove Europske unije, energetski ne obnavlja fasade, nije riješio pitanje prometa, pitanje rotora, sljemenske žičare, pitanje paralelne ulice uz Savsku. "Grad Zagreb ima najskuplje režije u Hrvatskoj, ima porez i prirez na dohodak i porezno opterećenje građana koje je najveće, a u isto vrijeme ima najskuplje uvjete za život".

Prema tome, kaže Bernardić, "to su sve razlozi zbog kojih ne vidimo niti jednu potencijalnu mogućnost da podržimo gradski proračun. "Prema tome, ovaj gradski proračun ne nudi nikakvu viziju razvoja i to je razlog da SDP za taj gradski proračun ne može dignuti ruku", poručio je Bernardić.

"Građani će platiti cijenu"

Na pitanje kako komentira amandmane na proračun koje je podnio Klub gradskih zastupnika HDZ-HSP AS-BUZ, a zbog čega gradski zastupnici HDZ-a podržavaju zagrebački proračun za 2017., Bernardić je rekao da je riječ o "koaliciji Bandića i HDZ-a već zadnjih godinu dana formalno, a prije toga neformalno". Podsjetio je da oni sudjeluju i u Vladi RH te kaže da pred svaki proračun oni prvo najave da ga neće podržati ne bi li u tom procesu do drugog čitanja nešto istrgovali i onda ga na kraju podrže. "Cijenu će platiti građani grada Zagreba", tvrdi Bernardić.

Upitan kako komentira projekte u proračunu kao što su primjerice sljemenska žičara, rotor Remetinec, Bernardić je rekao da je to bilo dio izborne kampanje 2005., pa onda 2009., pa 2013. a sada će biti 2017.

Bernardić je ustvrdio i da je na današnjoj sjednici Gradske skupštine na djelu "božićna rasprodaja gradskih poduzeća". Objasnio je da je šest mjeseci nakon što je povučena točka dnevnog reda o prodaji Vodoprivrede, ta ista točka sada došla na dnevni red po hitnom postupku pod potpuno sumnjivim okolnostima u kojoj se Grad Zagreb u sljedećih osam godina potencijalno odriče 200 milijuna kuna, a prodaje se za 14 milijuna kuna, samo Vodoprivreda.

"U Jabuci se događaju čudne stvari"

"Vodoprivreda, koja vrijedi u samo osam godina budućih prihoda 200 milijuna kuna, a iza te osme godine još 25 milijuna kuna godišnje, prodaje se za manje od 14 milijuna kuna. Prodaja Vodoprivrede i ovako štetna odluka za Grad Zagreb smrdi na kriminal", ustvrdio je Bernardić. Poručio je da gradski zastupnici SDP-a "neće i ne mogu dopustiti božićnu rasprodaju gradskih poduzeća sve uz pjesmu 'Zvončići', ne bi li se u ovo doba blagdana, u blagdanskom raspoloženju ugušio glas i utopio u glasanju za gradski proračun".

Gradski zastupnik SDP-a Dominik Etlinger rekao je kako je žalosno da je gradonačelnik Bandić zajedno s HDZ-om odbio raspravu o glazbeno-scenskom klubu "Jabuka" jer smatraju da to treba raspraviti, jer se tamo događaju "čudne stvari".

"Naime, preko noći je tamo osvanula ograda koja je zapravo uzurpirala više od pola terase bez ikakvog dokumenta, rješenja, pa čak ni razgovora. Na jedan nasilan i neprimjeren način su zagradili ogradu kluba i tako ugrozili njegovo poslovanje. Riječ je o klubu koji 49 godina posluje u Zagrebu, uveseljava Zagrepčane.

Riječ je, kaže, o kultnom klubu prema kojem se ne smije ponašati na takav način nego takvu kulturnu baštinu grada Zagreba treba štititi. Podsjetio je da su već ranije zatvoreni i klubovi "Lapidarij", "Saloon", "Kulušić" te izrazio nadu da "Jabuka" neće biti zatvorena.

Gradski zastupnik SDP-a Dan Špicer rekao je kako je zabrinjavajući cjelokupni "modus operandi" kako Gradska uprava u zadnje vrijeme postupa prema kulturnim i javnim dobrima, ali pogotovo prema kultnim klubovima u kojima su odrasle generacije Zagrepčana.

Rekao je da je najrecentniji primjer "Saloona" kada je protuzakonitim odlukama što je dokazano i pravomoćnom presudom na Sudu, Grad Zagreb istjerao tadašnje korisnike i vlasnike te uveo u taj prostor "Cibonu", a onda ona podzakupom drugu firmu koja je razrušila klub, uzrokovala milijunsku štetu da bi se kasnije direktno ustanovilo kršenje zakona i procedure te je cjelokupni proces obustavljen.

"Na kraju se nikome nije desilo ništa a desili su se za Grad Zagreb milijunski gubici. Klub je uništen. Bojimo se da je to 'modus operandi' kako je zamišljena i situacija oko kluba 'Jabuka'", istaknuo je Špicer.

Pozvao je građane da se odupru takvom nasilju prema kulturi i "istjeraju zeca iz šume" jer, kaže Špicer, "kulturni spomenici ne smiju biti predmet nečijeg privatnog interesa" (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene