Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova presuda

Beograd: Za zločin na Ovčari ukupno 193 godine zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu osudilo je u četvrtak 13 pripadnika nekadašnje Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne postrojbe 'Leva Supoderica' zbog ratnog zločina na Ovčari nad najmanje 193 hrvatska ratna zarobljenika iz bolnice u Vukovaru, na kazne od pet do 20 godina zatvora, dok su ostala petorica optuženih dobila oslobađajuće presude.

Zbog maltretiranja i ubijanja ratnih zarobljenika na Grabovu kod Ovčare na maksimalnu moguću kaznu od 20 godina zatvora osuđeni su nekadašnji zapovjednik TO Vukovara Miroljub Vujović i njegov zamjenik Stanko Vujanović, te pripadnici TO Predrag Milojević, Đorđe Šošić, Miroslav Đanković, Ivan Atanasijević i Saša Radak. Zapovjednik srpske paravojne postrojbe 'Leva Supoderica' Milan Lančužanin, koji je u prvom suđenju osuđen na 20 godina zatvora, u ponovljenu postupku osuđen je na šest godina.

Pročitajte i ovo KB Sveti Duh Pravomoćna presuda Sud odlučio: Otkaz patologu nakon skandala na Svetom Duhu bio je nezakonit Donald Trump Kakav obrat Velika pobjeda za Trumpa: Vrhovni sud oborio odluku

Smanjene kazne

Milan Vojinović osuđen je na 15 godina, dok je u prvom suđenju dobio 20 godina, Jovica Perić, ranije osuđen na 15 godina, sada je dobio 13, dok su Nada Kalaba i Goran Mugoša osuđeni na devet i pet godina, koliko im je bilo dosuđeno i u prvom postupku.

>> Optuženici za pokolj na Ovčari tražili oslobađajuće presude

Oslobađajuće presude izrečene su Marku Ljuboji, Slobodanu Katiću i Miloradu Pejiću, kao i Vuji Zlataru koji je u prvom postupku dobio 15 godina, te Predragu Madžarcu, prvobitno osuđenom na 12 godina zatvora. Reagirajući na presudu glasnogovornik Tužiteljstva za ratne zločine Bruno Vekarić novinarima kazao je da sedam maksimalnih kazni može predstavljati satisfakciju za oštećene i da je tužiteljstvo time zadovoljno, ali da će uložiti žalbe, posebice glede oslobađajućih presuda izrečenih optuženima koji su u prvom postupku bili osuđeni na više godina zatvora. On je također naveo da je 'problematična' i kazna zapovjedniku paravojne postrojbe Milanu Lančužaninu, kojemu je u ponovljenom postupku kazna sa 15 smanjena na šest godina zatvora.

Troje oslobođeno optužbi

U presudi nakon prvog sudskog postupka, izrečenoj 12. prosinca 2005. godine na 20 godina zatvora bili su osuđeni nekadašnji zapovjednik TO Vukovara Miroljub Vujović i njegov zamjenik Stanko Vujanović, te zapovjednik 'Leve Supoderice' Milan Lančužanin, kao i Predrag Milivojević, Predrag Dragović, Ivan Atanasijević, Đorđe Šošić, Miroslav Đanković i Milan Vojinović, svi zbog maltretiranja i ubijanja ratnih zarobljenika na Grabovu kod Ovčare. Na 15 godina zatvora tada su osuđeni Vujo Zlatar i Jovica Perić, dok je Predrag Madžarac osuđen na 12 godina zatvora, Nada Kalaba - zbog ubojstva jednog zarobljenika ispred hangara na Ovčari - na devet godina zatvora i Goran Mugoša, zbog premlaćivanja zatvorenika ispred hangara i samom hangaru, na pet godina zatvora.

Marko Ljuboja i Slobodan Katić oslobođeni su optužbe, zbog nedostatka dokaza da su sudjelovali u mučenju i ubijanju ratnih zarobljenika.Glasnogovornik Tužiteljstva Vekarić u svojoj je izjavi nakon pročitane presude također istaknuo kako je zabrinjavajuće što je sudski proces trajao dugo te da su oštećeni na presudu čekali pet godina. Odvjetnik i jedan od opunomoćenika oštećenih Dragoljub Todorović izrazio je nezadovoljstvo oslobađajućom presudom za optuženog Zlatara, ustvrdivši da je bilo dovoljno dokaza da Zlatar bude osuđen na najvišu moguću kaznu.

Vrhovni sud ukinuo presude u prethodnom postupku

Todorović je osporio i umanjenu kaznu Lančužaninu, dok je za ostale presude kazao da su bile očekivane i da je zadovoljan, ocijenivši da ponovljenog suđenja nije ni trebalo biti jer je u prvom postupku, po njegovoj ocjeni, sve bilo vođeno kako treba. Obrazlažući presude predsjedavajući sudskog Vijeća Vesko Krstajić rekao je da su svi osuđeni krivi zato što su na poljoprivrednom dobru Ovčara kao pripadnici Teritorijalne obrane Vukovara i postrojbe 'Leva supoderica' ubijali, mučili i nečovječno postupali prema ratnim zarobljenicima.

Krstajić je naveo da je utvrđeno da su tadašnji zapovjednik TO i njegov zamjenik Vujović i Vujanović naredili ubojstva i odredili izvršitelje likvidacije na jami Grabovi na Ovčari. Krstajić je rekao da su osuđeni formirali streljačke vodove i redove kroz koje su zarobljenici prolazili prije strijeljanja, kao i da je u noći između 20. i 21. studenoga 1991. godine na Ovčari ubijeno 200 ratnih zarobljenika, a identificirano 193. Izricanju presude nazočile su i obitelji ubijenih na Ovčari koje su došle iz Hrvatske, kao i hrvatski veleposlanik u Srbiji Željko Kuprešak.

Ponovljeno suđenje optuženima za zločin na Ovčari počelo je u ožujku 2007. godine, nakon što je Vrhovni sud Srbije u prosincu 2006. godine ukinuo presudu donesenu u prvome postupku 12. prosinca 2005. godine, uz obrazloženje da je bilo 'bitnih povreda odredaba kaznenog postupka' odnosno da je pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje. U ponovljenom procesu saslušan je 61 svjedok, među kojima i dva svjedoka suradnika i pet zaštićenih svjedoka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene