Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sudsko vijeće Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu donijelo je presudu za ratne zločine u Lovasu.


Prvooptuženi Ljuban Devetak osuđen je nepravomoćno na 20 godina zatvora, Milanu Devčiću Vijeće je odredilo 10 godina zatvora, a Milanu Radojčiću 13. Ostali osuđeni dobili su kazne u trajanju od 4 do 14 godina zatvora.

Vezani članci Ilustracija (Foto: AFP) Mjeseci terora: Hrvati su nosili bijele trake oko ruke, fizički su zlostavljani, prisiljavani na sakupljanje leševa sunarodnjaka Ministar Bošnjaković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) "Iznimno je teško procesuirati sve ratne zločine koji su se dogodili u Vukovaru, ali..."

U obrazloženju presude navedeno je da su svi oni proglašeni krivima zbog kršenja pravila međunarodnog prava te je utvrđeno da su počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom.

Devetakova supruga Marica bila je ogorčena presudom, za koju kaže da je sramotna i nečuvena te da dokazi uopće nisu poštovani, a prozvala je i direktoricu tamošnjeg Fonda za humanitarno pravo Natašu Kandić.

>> U Lovasu obilježena 14. godišnjica pokopa žrtava

Za ratne zločine počinje u listopadu 1991. u Lovasu optuženi su pripadnici tadašnje lokalne vlasti u Lovasu Ljuban Devetak, Milan Devčić, Milan Radojčić i Željko Krnjajić, pripadnici bivše JNA Miodrag Dimitrijević, Darko Perić, Radovan Vlajković i Radisav Josipović, te pripadnici paravojne postrojbe 'Dušan Silni' Jovan Dimitrijević, Saša Stojanović, Dragan Bačić, Zoran Kosijer, Petronije Stevanović i Aleksandar Nikolaidis.

Kao pripadnici tadašnje lokalne vlasti, uz Devetaka koji je dobio maksimalnu kaznu, osuđeni su i Milan Devčić na 10 godina, Milan Radojčić na 13 godina te Željko Krnjajić na 10 godina zatvora. Osuđena su i četiri pripadnika tadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA), i to Miodrag Dimitrijević na 10 godina, Darko Perić i Radovan Vlajković na po pet godina i Radisav Josipović na četiri godine.

Kao tadašnji pripadnici paravojne postrojbe 'Dušan Silni' osuđena su šestorica optuženih. Jovan Dimitrijević i Saša Stojanović dobili su po osam godina, Dragan Bačić i Aleksandar Nikolaidis po šest, Zoran Kosijer dobio je devet, dok je Petronije Stevanović, koji je u izjavama svjedoka tijekom suđenja bio često navođen kao jedan od najbrutalnijih, dobio 14 godina zatvora.

Tužiteljstvo zadovoljno presudom

U reakciji na presudu zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine i glasnogovornik tog tužiteljstva Bruno Vekarić kazao je kako je tužiteljstvo veoma zadovoljno presudom za, kako je rekao, ovaj užasan zločin za koji bi se moglo reći da je jedan od najvećih zločina koji su se dogodili devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije.

'Istodobno, danas je pravosuđe Srbije poslalo jasnu poruku poštovanja žrtava i isprike žrtvama za sve ono što se dešavalo tih nesretnih godina na našim prostorima. Mislim da je od svega veoma važno da se vidi da nitko neće zaboraviti te žrtve i da će, kad - tad, one koji su počinili ovakve ili slične zločine dostići odgovarajuća kazna', ustvrdio je Vekarić.

Naglasio je kako treba odati priznanje sudećem vijeću pred kojim je vođen postupak, kao i brojnim svjedocima jer je, po njegovim riječima, ovo bio jedan od najnapornijih postupaka do sada vođenih u Odjelu za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Suđenje je započelo 17. travnja 2008., a tijekom sudskog postupka saslušano je ukupno 213 svjedoka, uključujući četrnaestoricu optuženih i jednog sudskog vještaka. Po optužnici, Ljuban Devetak je početkom listopada 1991., zajedno s pripadnicima stranke Srpske narodne obnove koju je vodio Mirko Jović, u Šidu i Novoj Pazovi osnovao postrojbu od 60 dragovoljaca, u nakani da napadne selo Lovas, naseljeno pretežito hrvatskim stanovništvom. Napad je izveden 10. listopada 1991., kad su u rano jutro optuženici upali u selo i nekoliko sati nasumce otvarali vatru, bacali bombe na kuće te ubijali civile u kućama i po ulicama.

U optužnici je, između ostalog, navedeno da je teritorijalna vlast, s Devetakom na čelu, 17. listopada naredila da se svi muškarci u dobi od 18 do 65 godina okupe ispred zgrade Zemljoradničke zadruge, čemu se odazvalo njih 70-ak. Taj i slijedeći dan pripadnici postrojbe 'Dušan Silni' okrutno su fizički zlostavljali oko 20 zatvorenih civila, a 18. listopada skupinu od oko 50 mještana Lovasa natjerali su u minsko polje, gdje je poginulo 20 i ranjeno 12 civila.

UBIUDR: sramotne i blage kazne za ratne zločince iz Lovasa

Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) izrazila je ogorčenje današnjom presudom Odjeljenja Višeg suda za ratne zločine u Beogradu, nazvavši kazne blagima i simboličnim.

'Takva se nepravedna presuda mogla i očekivati, a ništa nas ne bi iznenadilo da u kasnijem postupku bude i umanjena. Glavni ratni zločinac u ovom procesu dobio je tek 20 godina zatvora, a ostali mnogo manje. Osim što su ubijali, klali i protjerivali pretežno starce, ženu i djecu, samo zato što su bili Hrvati, oni su ih uz ostalo natjerali i da kao živi štit koračaju kroz minsko polje. Tada je poginulo 22 civila, a više ih je ranjeno', stoji u današnjem priopćenju UBIUDR-a.

Smatraju da su samo zbog tog zlodjela srpski zločinci trebali su biti osuđeni na daleko teže kazne. 'U ovom sramnom procesu ni dana zatvora nisu dobili, niti su optuženi, oni koji su bivšim pripadnicima JNA i paravojne formacije 'Dušan Silni' zapovijedali da na najstrašnije načine muče i ubiju 70 hrvatskih civila u Lovasu. Hrvatsko pravosuđe treba zatražiti da ovi zločinci kazne odsluže u hrvatskim zatvorima, jer za većinu Srba oni su i dalje heroji, pa će zatvorske dane provoditi kao da su 'na ljetovanju.'

Navode da Državno odvjetništvo RH (DORH) mora dovesti pravdi i sve one koji su im ova strašna zlodjela naređivali, a ne izlaziti s priopćenjima 'da su nedostupni', ili 'da se protiv njih vode 'izvidne' radnje'. Također, podsjećaju da je hrvatski branitelj Veljko Marić prije dvije godine na istom sudu pravomoćno osuđen na 12 godina teške robije zbog ubojstva jedne srpske osobe u redovnoj akciji hrvatske vojske 1991. kod Grubišnog Polja, što, ističu iz UBIUDR-a, nikada nije bilo dokazano.

'Jednom riječju, Hrvatska je još jednom izgubila i posramljena, zahvaljujući i dobrim dijelom i onima koji su iz Hrvatske bili zaduženi za ovaj sudski proces', ističe u priopćenju predsjednik UBIUDR-a Mladen Pavković.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.