Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povijesni čin

Bebić: U pregovorima je i Sabor imao veliku ulogu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obavljaju se posljednje pripreme za potpis pristupnog ugovora Hrvatske i Europe. U iduća dva tjedna Europski će parlament raspraviti i glasovati o hrvatskom pristupnom ugovoru. Jadranka Kosor je već pripremila tintu i nalivpero za taj povijesni čin.

Najviše Saborsko izaslanstvo, koje u Bruxeles odlazi već idući tjedan, nazočit će raspravi o Hrvatskoj u Europskom parlamentu.

Pročitajte i ovo Jadranka Kosor objava na društvenim mrežama Bivša čelnica HDZ-a "predstavila svoju listu za izbore": "Do pobjede!" Slika nije dostupna Rješena ključna pitanja Kosor: Parlamentarni izbori bit će do kraja godine

'To su završni događaji, sve drugo bitno je završeno. Sve je pripremljeno za potpisivanje', kazao je predsjednik Sabora Luka Bebić.

Prvo rasprava, a potom i glasovanje o hrvatskom pristupnom ugovoru. Straha nema da većine neće biti, ali očekuju se i skrivene poruke.

'Tu bi moglo biti nekih iznenađenja. Ne što se većine tiče već mogućih protivljenja', smatra Vesna Pusić, predsjednica nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU.

Nakon visokog saborskog izaslanstva u Bruxelles 9. prosinca odlaze i predsjednik Ivo Josipović te tehnička premijerka Jadranka Kosor. Sve je spremno za potpisivanje ugovora.

'Sve je pripremljeno. Jako se veselim. Potpisat ću pristupni ugovor nalivperom koji mi je poklonio Sveti Otac Benedikt XVI. Tinta je kupljena, sve je spremno', kazala je Kosor.

Osim vlade koja je vodila pregovpre velika je bila i uloga Sabora. Od nadzora preko nacionalnog odbora, kako kaže Luka Bebić, do više od 500 europskih zakona koji su raspravljeni i izglasani.

Nakon što se potpiše ugovor na potezu su parlamenti zemalja članica. Tek kad svi daju Hrvatskoj zeleno svjetlo otvaraju se vrata punopravnog članstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene