Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Intenzivno traže majku

Dnevnik Nove TV doznaje što će se događati s bebom ostavljenom u kanti za smeće: "Istraga je zahtjevna, možda ima više počinitelja"

Aktualno Galerija Dina Ćevid i Nikolina Grubišić Požar - 1 Dina Ćevid i Nikolina Grubišić Požar - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dina Ćevid i Nikolina Grubišić Požar - 2 Dina Ćevid i Nikolina Grubišić Požar - 2 Foto: DNEVNIK.hr Dina Ćevid i Nikolina Grubišić Požar - 3 Dina Ćevid i Nikolina Grubišić Požar - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dina Ćevid i Nikolina Grubišić Požar - 4 Galerija 1/4 >>
Beba pronađena u kanti za smeće u Zaprešiću srećom je u dobrom stanju. S obzirom na nepoznate roditelje, o djetetu sada brine sustav - od bolnice, policije, Centra za socijalnu skrb. Ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je koji su daljnji koraci.

Briga za niti jedan dan starog dječaka sada je u rukama institucija.

"Sreća u nesreći što je dijete uočeno na vrijeme, što mu je promptno pružena pomoć, što mu je stabilno i naravno da će bolnica uključiti sve službe uključujući centar za socijalnu skrb", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

U zaprešićkom Centru za socijalnu skrb telefon zvoni od jutra.

"Javljaju nam se ljudi, ustanove, preuzeli bi dijete, nude pomoć u robici, plišanim igračkama, svi su jako zabrinuti i htjeli bi pomoći djetetu", kaže Krešimir Hojsak, voditelj Područnog ureda Zaprešić.

Daljnji koraci ovise o zdravstvenom stanju djeteta, nakon otpuštanja iz bolnice bit će smješteno u ustanovu ili u udomiteljsku obitelj.

"Djetetu se mora imenovati skrbnik s obzirom da je dijete od nepoznatih roditelja, skrbnik će biti po procjeni područnog ureda - ili netko od djelatnika iz PU ili netko od djelatnika iz ustanove, eventualno po pronalasku rodbine, netko od rodbine", dodaje Hojsak.

Pročitajte i ovo Sulejman Kadribašić udaljio se iz doma za starije Obitelj nestalog 82-godišnjaka poslala potresno pismo Tomaševiću: "Zar gubitak čovjeka nije dovoljan dokaz? Izmaškaran je bez suglasnosti"

Gradonačelnik Zaprešića nudi i dugotrajniju pomoć - kaže da će beba imati besplatan smještaj u jaslicama u vrtiću, ako će to biti potrebno.

Nije ovo prvi slučaj koji je potresao cijelu zemlju.

Prije sedam godina djevojčica u žutoj haljinici ostavljena je ispred župnog ureda u Sesvetama, beba je ostavljena i 2013. na ulazu u osječki dom zdravlja, ali i i prije 20-ak godina ispred bolnice Sveti Duh...

Psihijatar Ojadnić kaže da je u napuštanju jasan nedostatak empatije, no s obzirom na to da o osobi ne znamo ništa, uzroci toga mogu biti brojni.

"Mi možemo samo općenito govoriti da zaista postoje stanja kod rodilja koja opisujemo kao postporođajna depresija i postoporađajna psihoza koje bi teoeretski mogle dovesti do jednog takvog čina, ali ne znamo što se dogodilo", kaže psihijatar Oliver Ojdanić.

A dok liječnici i socijalni radnici preuzimaju brigu o tek rođenoj bebi, istraga o tome što se dogodilo i potraga za roditeljima, u rukama je policije.

Policija slaže mozaik što se točno dogodilo, iz sjedišta kriminalističke policije u Heinzelovoj ulici javila se reporterka Dnevnika Nove TV Dina Ćevid koja je razgovarala s Nikolinom Grubišić Požar iz Odjela za maloljetničku delinkvenciju i kriminalitet PUZ.

Reporterku je zanimalo je li policija pronašla roditelje i s kim je sve danas razgovarala.

"Istraživanje je u tijeku pa ne mogu dijeliti detalje s javnošću", kaže Grubišić Požar i ističe da je istraživanje intenzivno.

Dijete je rođeno svega par sati prije nego je pronađeno.

"Novorođenče je vrlo osjetljivo, termolabilno i boravak vani nekoliko sati može biti smrtonosno, a u ovom slučaju ipak je dijete preživjelo što znači da je neki kraći vremenski interval", kaže Grubišić Požar.

Istraga nije fokusirana samo na Zaprešić i tamošnje stanovnike.

"Radi se o zahtjevnim istraživanjima, ne ograničavamo se na jednu soluciju, tako se ne ograničavamo ni na prostor Zaprešića", kaže Grubišić Požar i dodaje: "Možda je počinitelj majka, možda ima više počinitelja, zato istraživanje ide u svim smjerovima".

Pročitajte i ovo Vili Beroš Komentirao ilegalni klub Beroš otkrio detalje o stanju novorođenčeta: "Tragovi krvi nisu bili njegovi"

Djelo se kvalificira kao pokušaj teškog ubojstva, zašto je ta kvalifikacija u ovom slučaju, pitala je Ćevid.

"Radi se o novorođenčetu, ono posebna kategorija ranjive skupine, najranjivija skupina s obzirom na dob. Novorođenče je doslovno ovisno o drugoj osobi - majci, nepružanje njege može biti smrtonosno", kaže Grubišić Požar.

U ovom slučaju može se raditi o više kvalifikacija, osim teškog ubojstva, moguće je da se radi o kaznenom djelu usmrćenja. "To je privilegirano kazneno djelo jer počinitelj može biti majka za vrijeme poroda, odnosno neposredno nakon poroda", rekla je Grubišić Požar.

Može li se majka u ovom slučaju, smatrati smanjeno ubrojivom i pod kojim uvjetima, pitala je reporterka Dnevnika Nove TV. Grubišić Požar odgovara da se svaki slučaj posebno vještači i na temelju toga se odlučuje.

Pitanje je i koja je maksimalna zatvorska kazna za ovo djelo.

"U kaznenom djelu teškog ubojstva to je najmanje 10 godina, a može i dugotrajni zatvoru. U kaznenom djelu usmrćenja to je pet godina", kazala je Grubišić Požar koja se nada da će pronaći majku te je još jednom zahvalila mladićima koji su pravovremeno i dobro reagirali i spasili život.

"Čuli smo što kažu iz policije - očevid je obavljen, ali istraga je još u tijeku nakon čega će biti poznate sve okolnosti, odnosno tko je, kada, kako i zašto dijete ostavio u kanti za smeće", zaključila je Ćevid.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene