Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRIOPĆENJE MORH-A

Obrambeni sektor ipak ima svog čelnika: Banožić produljio mandat Hranju do kraja godine

Mario Banožić
Mario Banožić Foto: Damir Krajac/Cropix
Ministar obrane Mario Banožić produžio je admiralu Robertu Hranju mandat na mjesto načelnika Glavnog stožera RH do 31. prosinca 2023. godine, zbog posebno opravdanih razloga i zbog potrebe službe, priopćilo je u utorak Ministarstvo obrane (MORH) Hini.

''Načelnik Glavnog stožera i i ja jako dobro surađujemo, što je vidljivo i iz svih projekata modernizacije i opremanja Hrvatske vojske. Važno je da svi mi koji na bilo koji način možemo utjecati na procese unutar Hrvatske vojske, zadržimo fokus isključivo na interesu pripadnica i pripadnika HV-a, odnosno razvoju naših Oružanih snaga. Admiral Hranj i ja upravo u tom smjeru i surađujemo'', rekao je Banožić.

Admiral Hranj na mjestu načelnika Glavnog stožera zamijenio je generala zbora Mirka Šundova nakon što mu je krajem veljače 2020. istekao mandat. Prema važećem zakonu, ista osoba može biti izabrana na samo jedan mandat načelnika Glavnog stožera.

Banožić je u prosincu 2022. potpisao ostanak u službi Hranju za šest mjeseci, nakon što je Hranj prošle godine navršio 60 godina te je s 1. siječnja 2023., po Zakonu o službi u Oružanim snagama, trebao ići u mirovinu.

Ranije najava o mogućem umirovljenju načelnika Glavnog stožera, admirala Hranja izazvala je u srpnju prošle godine žestoku reakciju predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Zorana Milanovića.

Vrhovni zapovjednik u svojim je izjavama naglašavao kako su iznad zakona dogovor njega i premijera Plenkovića, koji je sklopljen na početku Milanovićeva mandata da će imenovati Hranja na četiri godine te odluka koju je tada potpisao tadašnji ministar obrane Damir Krstičević.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović o novom šefu VSOA-e Milanović hitno sazvao presicu: "Da je sveti Petar kandidat, ne može! Ovako se ponašaju karteli, ovo je ucjena"

Upitan u prosincu prošle godine o produljenju funkcije admirala Hranja i je li to popuštanje predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću, odnosno najava mirnijeg odnosa njih dvojice, ministar Banožić rekao je kako nije riječ o produljenju mandata, nego o zadržavanju u službi temeljem zakona kojim je moguće do dvije godine zadržati nekoga da ne ode u mirovinu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene