Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Za sve koji i dalje imaju problema s računanjem prilikom uzimanja kredita dobre vijesti. Hrvatska narodna banka propisala je bankama nova pravila za informiranje klijenata prilikom sklapanja ugovora o kreditu.


Ubuduće - banke će vam morati napraviti izračune što bi se dogodilo s ratom ako se povećaju kamate ili tečaj - ili oboje. Kada ubuduće budete dizali kredit za auto, stan ili nešto drugo bankar će vam morati objasniti puno više stvari nego dosad.

Banke vam ubuduće moraju napraviti izračun o povećanju kamata. Ako je u pitanju kredit od 75 tisuća eura na 25 godina banka vam unaprijed treba izračunati i objasniti da bi se prilikom povećanja kamatne stope s 5,5 posto na 7,5 posto rata s 3.531 kunu povećala na 4.138 kuna.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković pozvao građane da polože gotovinu u banke: ''Kada za godinu dana budemo išli u dućan, plaćat ćemo eurima'' Prazni džepovi Kad ste zadnji put provjerili minus na tekućem? HNB upozorava na praksu banaka koje ljudi postaju svjesni tek kada stigne poziv

'Možemo reći da je to zakašnjeli korak naprijed. Možemo reći da je taj korak naprijed trebao već odavno prije znači od kada su se uopće počeli izdavati krediti', smatra Igor Vujović, predsjednik Društva za zaštitu potrošača.

Morat će na primjeru kredita izračunati i promjenu tečaja. Ako kod istog kredita dođe do porasta eura u odnosu na kunu za 10 posto da bi vam rata kredita s 3.531 kunu porasla na 3885 kuna.

Od 1. siječnja padaju rate kredita

'Nije dovoljno. Udruga Franak je tražila da se u tom izračunu i toj simulaciji stvarnog kredita prikaže i povećanje glavnice jer glavnica je ključni faktor', ističe Božo Ivošević iz Udruge Franak.

Treći izračun je ako rastu i kamate i tečaj. Moraju vam objasniti da će, ako se na primjer poveća i kamatna stopa za 2 posto i tečaj za 10 posto rata kredita od 3.531 kunu porasti na 4.552 kune.

Banka ili kreditna institucija klijentu prije sklapanja samog ugovora o kreditu treba dati obrasce na kojima pišu sve informacije o kreditu koje su vam rekli. Primjer ispunjenog obrasca banke će morati dostaviti i Hrvatskoj narodnoj banci koja će kontrolirati poštuju li se nova pravila.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju