U utorak počinje poziv bankama za sudjelovanje u novom krugu stambenih poticaja u rujnu. Očekuju se još niže kamate nego prošle godine. Građanima se savjetuje da odmah krenu s procedurom jer ima puno posla, a i nekretnine bi, baš zbog subvencija, do rujna mogle i dodatno poskupjeti.

Galerija Kristina Hrastović (Foto: Dnevnik.hr) Ministar graditeljstva Predrag Štromar (Foto: Dnevnik.hr) Dalibor Špadina o stanogradnji (Foto: Dnevnik.hr) +0 Bankarski savjetnik Vjeko Peretić (Foto: Dnevnik.hr)

Kristina Hrastović prošle je godine uspješno kupila stan pomoću državnih subvencija. ''Manje od dva mjeseca mi je trebalo. Sve ima vremena, čak su bili i produžili onaj rok. Najbitnije je da su papiri stambenog objekta u redu'', kaže Kristina.

Ako kupujete nekretninu, obvezno mora imati uporabnu dozvolu. Bez nje nema subvencija. Ako je uporabna dozvola u fazi ishođenja, dobra je vijest da ćete imati još dodatnih mjesec dana za nadopunu dokumentacije.

Vrijednost nekretnine nije ograničena, ali se subvencionira samo dio kredita do iznosa od 100.000 eura. Subvencija prolazi i za već započetu gradnju kuće. Može se kupiti nekretnina od članova uže obitelji. Novost je dodatna godina subvencije za svako dijete u kućanstvu. ''Svi koji budu imali svu dokumentaciju kvalitetnu i urednu dobit će subvenciju'', poručio je ministar graditeljstva Predrag Štromar.

Očekuje se niža kamata nego lani – između 2 i pol i 3 posto. Bankarski savjetnik Vjeko Peretić s građanima je uspješno prošao već dva kruga poticaja. Savjetuje da, ako već nisu, odmah počnu s pripremama. ''Da se krene u proceduru jer slijede godišnji odmori i onda će sve biti puno teže, a vi želite da vaš predmet bude gotov prije nego što se objavi službeni natječaj u rujnu'', savjetuje Peretić.

Do rujna bi nekretnine mogle još dodatno poskupjeti baš zbog subvencija i veće potražnje, upozoravaju trgovci nekretninama. ''Sugeriramo kupcima da sad potpišu predugovore, da sada kupe stanove tako da na miru čekaju rujan'', kaže Boro Vujović iz Udruženja poslovanja nekretninama Hrvatske gospodarske komore.

Ministar Predrag Štromar gostuje u Dnevniku Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) Je li zbog subvencija nastao kaos na tržitu nekretnina? Štromar za Dnevnik Nove TV: "Balon neće puknuti, neće biti tog buma"

Goran Marić (Foto: Dnevnik.hr) Slučaj s nekretninama Marića i njegova sina prati i Povjerenstvo za sukob interesa

Ne smijete, kao ni supružnik ili partner, imati vlasništvo nad nekretninom, a stan ili kuću koju kupite ne smijete prodavati još dvije godine nakon isteka subvencije, inače državi morate vratiti novac.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV otkriva čije su ime građani očekivali na popisu otpisanih ministara Što građani misle o rekonstrukciji vlade? (Foto: Dnevnik.hr) - 7 Što građani misle o rekonstrukciji vlade? (Foto: Dnevnik.hr) - 13 Što građani misle o rekonstrukciji vlade? (Foto: Dnevnik.hr) - 12 +7 Što građani misle o rekonstrukciji vlade? (Foto: Dnevnik.hr) - 11

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju