Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Blokirano mu šest računa

'Bankari Hypa svjesno su odobravali prevelika financiranja Zagorcu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Liechtensteinu je u okviru istrage za pranje novca odnosno prevare zamrznuto šest računa bivšeg hrvatskog generala Vladimira Zagorca kod Alpe Adria Privatbanke (AAP) koja je u 49-postotnom vlasništvu koruške Hypo Group Alpe Adria.

Pozivajući se na rješenje Zemaljskog suda kneževine Liechtenstein od 1. rujna, austrijski list 'Standard' piše kako je ta banka svjesno 'prefinancirala' Zagorčeve poslove s nekretninama, odnosno odobravala kreditne iznose koji su znatno premašivali svote ugovorene za neku posao s nekretninama, a višak novca zadržavao je Zagorec.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Žele saslušanje zbog Hypa 'Nismo zatražili da se Zagorca sasluša u Klagenfurtu' Slika nije dostupna Oko afere Hypo Austrijanci žele ispitati Zagorca putem video linka

Odvjetnica uhićenog bivšeg generala Elisabeth Rech odbija te navode tvrdeći da su 'netočni', a list naglašava da do pravomoćne presude vrijedi pretpostavka nedužnosti. 'Standard' piše kako su 'bankari Hypa svjesno odobravali prevelika financiranja od kojih je Zagorec profitirao'. Prema podacima banke, ukupan iznos Zagorčevih nepodmirenih kredita penje se na 71,852 milijuna eura.

Kako je Zagorec poslovao s bankom opisali su čelni ljudi AAP-a, čije izjave list citira iz sudskog spisa. 'Naravno da je Zagorec postavljao zahtjeve za odobravanjem previsokih kredita, a 'viškove' novca onda je podizao u gotovini i 'prelijevao' u svoja poduzeća. To je banci bilo poznato', izjavio je jedan od šefova AAP-a 2. travnja 2007. prema sudskom spisu.

Istražitelji se bave i isplatama Graniću

List u istom članku piše kako se istražitelji bave i isplatama bivšem hrvatskom ministru vanjskih poslova Mati Graniću koji je pružao usluge consultinga i lobiranja Hypo banci. Prema austrijskom listu, Granićeva je zadaća, između ostalog bila, 'slomiti otpor HNB-a prema financijskom poslu' kojim je 2007. godine bavarska banka BLB preuzela Hypo. Za poslove posredovanja i savjetovanja Graniću je isplaćeno 200 tisuća eura honorara koji je isplaćen s računa tvrtke Monarola u Vaduzu na švicarski račun Granićeve suradnice Nataše M, piše 'Standard'.

>> Afera Hypo: Najavljena nova uhićenja u Hrvatskoj

Granić je u 'Standardu' rekao kako je za zagrebačku Hypo banku radio od 2005. do 2008. 'politički i ekonomski', a 'Hypo International' je 2007. i 2009. savjetovao pri 'regionalnoj ekspanziji' te banke. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene