Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jakovčić: Uskoro će se vidjeti tko laže

Afera Hypo: Najavljena nova uhićenja u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici istražnog povjerenstva najavili su nova uhićenja već za sljedeći tjedan.

Predstavnici istražnog povjerenstva Koruškog parlamenta za rješavanje afere Hypo banke Rolf Holub i Peter Pilz ustvrdili su kako istraga koju provode ima političku pozadinu te su, nakon nedavna uhićenja bivšeg direktora Hypo Alpe-Adria banke Wolfganga Kulterera, za sljedeći tjedan najavili nova uhićenja ne rekavši o kome je riječ i gdje bi se trebala dogoditi.

Pročitajte i ovo Stričak i Bosilj Tko se predozirao? Žestoko se posvađali gradonačelnik i župan: "U kakvoj deluziji živi HDZ-ovac koji se s 2,02 promila tuče u cajkaškom klubu?" Preplašena djevojčica U garažama i stanovima Strava u Austriji: 17 maloljetnika mjesecima seksualno zlostavljalo djevojčicu (12)

'Hypo banka ima osam milijardi eura sumnjivih nenaplaćenih zajmova u 12 zemalja, od toga smo u Hrvatskoj otkrili više stotina milijuna eura', kazao je predsjednik povjerenstva Rolf Holub na konferenciji za novinare u Puli. Dodao je kako je to zapravo razlog zbog kojeg traže vezu između političara i bankara u svim državama gdje je banka poslovala. Po njegovim riječima posebno traže odgovor na pitanje jesu li novcem izvučenim iz banke financirane političke stranke. Stoga je predložio hrvatskoj strani da osnuje slično povjerenstvo koje će istražiti ulogu hrvatskih političara.

Holub je novinare izvijestio kako su jučer članovi povjerenstva obišli projekt Skiper u Savudriji, bivši PIK-ov podrum u Umagu te novigradsku marinu, a danas će posjetiti Dragoneru te zemljište u vlasništvu Ivića Pašalića udaljeno oko pet kilometara. Odgovarajući na novinarsko pitanje Holub je kazao kako istarski župan Ivan Jakovčić, koji će uskoro svjedočiti u Klagenfurtu, nije pod istragom.

Zastupnik u austrijskom parlamentu i član povjerenstva Peter Pilz istaknuo je kako će nakon prikupljanja svih obavijesti do kojih mogu doći najvjerojatnije sredinom sljedeće godine početi parlamentarna istraga u Austriji koja će se usredotočiti na ilegalnu prodaju oružja Hrvatskoj i račune Vladimira Zagorca, pljačku istarskog zemljišta te način na koji je ukraden novac iz Hypo banke.

Upitne su dvije milijarde eura

'Upitne su dvije milijarde eura s tajnih računa u Austriji koji su preko Hypo banke vraćeni u Hrvatsku za jeftinu kupnju zemljišta', rekao je Pilz. Dodao je da početak njihove istrage, kako su rekli, seže u 1992. kad je Hrvatska preko Austrije nabavljala najveći dio oružja za obranu zemlje. Po njihovim izjavama sama istraga ide u dva smjera: jedan se bavi time tko je od austrijskih i hrvatskih političara sudjelovao u uvozu oružja u Hrvatsku, a u drugom treba istražiti poslovanje Hypo banke u Austriji i Hrvatskoj.

Po njihovim podatcima, od ilegalne prodaje oružja raznim su kanalima u Austriju stigle dvije milijarde eura, a taj je novac bio položen na tajnim računima u Austriji.

'Novac je potom preko Hypo banke vraćen u Hrvatsku, a njime su se kupovala jeftina zemljišta, među ostalim i ona u Istri. Vojne službe u Beču raspolažu dokumentacijom iz 2001. u kojoj se kao ključne osobe ponovno spominju Franjo Tuđman, Vladimir Zagorec, ali i deset drugih hrvatskih političara. To sve moramo istražiti', rekao je Pilz, ne želeći otkriti o kojim je političarima riječ.

Jakovčić zadovoljan razgovorom s austrijskim istražiteljima

Istarski župan Ivan Jakovčić na konferenciji za novinare u Poreču izrazio je zadovoljstvo jučerašnjim razgovorom s predstavnicima istražnog povjerenstva koruškog parlamenta za aferu Hypo banke, dodavši kako im je pripremio kompletnu dokumentacijiu koja je postojala u Istarskoj županiji o zajmovima koje je toj županiji odobrila Hypo banka te dokumentaciju glede slučajeva Barbarige i Dragonere.

Tom je prigodom Jakovčić od njih zatražio da mu se omogući uvid u protokol pokrajine Koruške jer ga je, kako je rekao, 'jedan hrvatski tjednik ovih dana lažno optužio i iskoristio svoju naslovnicu pišući o tajnim susretima Jakovčića i Haidera'.

'To je velika laž na moj račun. Stoga sam zatražio da mi se omogući uvid u taj protokol i tim povodom ću već idući tjedan posjetiti Korušku te zatražiti uvid u protokol da se vidi tko u Hrvatskoj laže, a tko govori istinu', naglasio je župan Jakovčić.

Dodao je kako se, čitajući ponovno dokumente koje je pripremio za članove istražnog povjerenstva, uvjerio da je predsjednik 'Odbora za referendum' Bruno Poropat jedan od onih ljudi koji je, kao tadašnji predsjednik odbora za prostorno planiranje županijske skupštine, omogućio da se dogodi to što se dogodilo s prenamjenom zemljišta u Barbarigi i Dragoneri. U tome je, dodao je, aktivno sudjelovao i Bruno Nefat kao ravnatelj zavoda za prostorno planiranje.

'Te su osobe u političkim grupacijama koje pokušavaju mene već desetak godina optužiti za nešto za što nisam nimalo kriv', rekao je Jakovčić, dodavši kako će i dalje surađivati sa svima onima koji žele rasplesti klupko afere Hypo banke.

'Ne želim nikomu nauditi, niti osobno naštetiti te učiniti ništa što nije u duhu snošljivosti i pravne države. Želim jedino da se raščisti sve u vezi s tom aferom', zaključio je Jakovčić. Dodao je kako želi da se do kraja raščisti navodno kolanje novca te je izrazio nadu da će sva imena umiješana u poslove Hypo banke izići na vidjelo.

>> Jakovčić: Obavio sam sve razgovore u vezi Hypo banke

Na novinarski upit još je jednom potvrdio kako se s Haiderom sastao samo dva puta na međunarodnoj konferenciji pokraj Udina o temi stvaranja Euroregije. O Iviću Pašaliću, kako je rekao, nije bilo govora na susretu s austrijskim istražiteljima. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene