Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obrana zadovoljna

Bandićeva "afera štandovi" ponovno ide na Vrhovni sud

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odvjetnici zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i njegovih suoptuženika u četvrtak su još jednom uspjeli odgoditi sudski postupak u "aferi štandovi", a iako je sudac koji vodi pripremno ročište odbio sve njihove prijedloge najavili su žalbe Vrhovnom pa i Ustavnom sudu.

Uskokov tužitelj Sven Mišković kazao je da je obrana na pripremnom ročištu "ponovno predložila izdvajanje, kao nezakonitih, snimki nastalih primjenom posebnih dokaznih radnji" za koje su Vrhovni i Županijski sud već odlučili da su zakoniti.

Pročitajte i ovo Danica Ramljak Konačna pobjeda Bivša ravnateljica Ruđera: "Prekrasan je osjećaj što su svi sudovi u Hrvatskoj potvrdili da sam nezakonito smijenjena" Slika nije dostupna ''pogrešno utvrđene činjenice'' Afera štandovi: USKOK se žalio na oslobađajuću presudu Bandiću i suradnicima

"Isto tako su predložili izdvajanje i rezultata pretraga kod okrivljenog Ivice Lovrića, o čemu je također donesena odluka Županijskog suda", kazao je tužitelj.

Za zahtjev da se optužnica odbaci jer ju je upravo on podnio kao "neovlašteni tužitelj" Mišković je kazao da je i tu riječ o zakonitoj odluci.

"Obzirom da je Uskok podnio ovu optužnicu apsolutno se radi o ovlaštenom tužitelju. Što se tiče uvjeta zamjenika glavni državni odvjetnik je donio odluku o upućivanu zamjenika sukladno odredbi Zakona o Uskoku. Odluke su zakonite, zakonito su donesene, sukladno zakonu su primijenjene i zato smatramo da je i ovaj manevar obrane usmjeren k odugovlačenju jer je isti tužitelj već dvije i pol godine zastupa optužnicu", kazao je Mišković.

Odvjetnik Krešimir Krsnik, koji je zatražio da se zbog Miškovićeva pomanjkanja radnog staža optužnica odbaci, rekao je da je obrana zadovoljna, iako će o njihovim zahtjevima, nakon što ih je odbio Županijski, odlučivati Vrhovni sud.

"Obrana može reći da je zadovoljna jer smo uspjeli isproblematizirati ono što nas sve muči, radi se o jednom vrlo ozbiljnom pitanju, o pravnoj sigurnosti svih nas i tu odluku obrana pozdravlja. Čekat ćemo pravorijek Vrhovnog suda, nakon toga ide i Ustavni sud. Vidjet ćemo što će i Europski sud za ljudska prava reći, ali mislim da do toga neće doći te da će odlučiti Vrhovni i Ustavni sud", kazao je Krsnik.

Prva optužnica protiv Bandića potvrđena je nakon niza odgoda još u srpnju, dvije i pol godine nakon podizanja, a i pripremno ročište više je puta do sada odgađano. Obrani je u međuvremenu odbijena i tvrdnja da je dio dokaza u istrazi prikupljen nezakonito.

Bandić je u "aferi štandovi" optužen da je sa svojim suradnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac udruzi U ime obitelji priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna, ustupajući im bez naknade štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum.

Prvu optužnicu protiv Bandića optužno vijeće sutkinje Pavelin Borzić odbacilo je u srpnju 2015. zaključivši da u postupanju zagrebačkog gradonačelnika nije bilo obilježja kaznenog djela. No, Vrhovni je sud u svibnju 2016. prihvatio Uskokovu žalbu i zaključio da je odbacivanjem optužnice Županijski sud povrijedio odredbe kaznenog postupka "jer je izreka tog rješenja proturječna obrazloženju".

Bandić je optužen i u aferi Agram zbog sumnji da je sa svojim suradnicima nizom nezakonitosti oštetio grad kojim upravlja godinama, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije nakon predsjedničkih izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene