Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bandić o problemu s pitkom vodom na Vrbanima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog problema s vodom, koja sadržava nedopuštene količine mineralnih ulja i nije ispravna za piće, u dvjema zgradama u Palinovečkoj ulici 19 u Vrbanima zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sazvao je sjednicu Zapovjedništva za zaštitu i spašavanje.

Na sjednici je odlučeno da će od danas stanare tih zgrada vodom opskrbljivati cisterna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bandić: 'Voda u Zagrebu najbolja je u Hrvatskoj' Slika nije dostupna Bandić: 'Voda u Zagrebu je zdrava, osim na nekoliko mjesta'

Od 4. do 8. rujna voda će se klorirati i ispirati, a u svezi s tim
problemom kontaktirat će i kolege u Beču i drugim gradovima.

Bandić je oštro opovrgnuo novinske napise da su "zgrade s otrovnom vodom prošle na tehničkom pregledu te da je skandalozno izdana uporabna dozvola", tvrdeći kako nije točno da je dobivena uporabna dozvola bez svih suglasnosti, pa i sanitarne inspekcije glede kvalitete vode. 

Dodao je kako nitko nije mogao jamčiti da se naknadno
nešto neće dogoditi. Gradonačelnik je istaknuo da voda nije ispravna samo u tim dvjema zgradama.

Pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje Davor Jelavić je rekao da je 5. srpnja 2006. sazvan tehnički pregled zgrade te da je sanitarna inspekcija Zavoda Gradskog ureda za zdravstvo pregledala pitku vodu i dala pozitivan nalaz. 

Nakon potpisanih i potvrđenih zapisnika Gradski ured izdao je uporabnu dozvolu, rekao je Jelavić i dodao kako nema nikakvih sumnji da je netko izdao dozvolu a da nisu obavljeni svi detaljni pregledi o kojima postoji zapisnik.

Bojana Vukelić iz sanitarne inspekcije Gradskog ureda za zdravstvo rekla je da je sanitarna inspekcija 22. rujna 2006. primila prvu prijavu o tome da voda ima neugodan miris koji podsjeća na naftu. 

Uzet je uzorak vode u stanu i na najbližem hidrantu koji je pokazao da je u stanu koncentracija mineralnih ulja 160 mikrograma po litri, što je znatno više od dopuštenoga (do 10 mikrograma po litri), a na hidrantu vrijednost je bila u granicama normale.

Istaknula je kako im je to odmah bio pokazatelj da je voda u javnom sustavu vodoopskrbe u redu ali da se nešto događa u instalacijama zgrade. 

Kako sanitarna inspekcija nije ovlaštena postupati u
stanovima koji su u vlasništvu građana, nego je ovlaštena za pitku vodu u javnom sustavu, građanima smo preporučili da se jave Zavodu za javno zdravstvo, gdje će im stručnjaci reći što i kako trebaju učiniti, rekla je Bojana Vukelić.

Također je kazala da se voda ispirala i prije tehničkog pregleda i
prije useljenja, a kako je vrijeme odmicalo a problem se nije
rješavao, sanitarna inspekcija, zajedno s Gradskim zavodom za javno zdravstvo i izvođačem "Zagrebgradnjom", uključila u rješavanje problema pa je u srpnju izrađen plan kako bi se utvrdio uzrok. Sve se ispiralo, čak i nekim kemikalijama, mineralna ulja padalu su na normalu, a nakon tjedan dana ponovno su se znatno povećala.

Dodala je kako su najprije pregledali prutupožarnu mrežu, koja je u tim zgradama spojena sa sanitarnim mrežama pa se sumnjalo da je možda uzrok u njoj. Dva puta se radilo hiperkloriranje i dva puta ispiranje. Drugo ispiranje je bilo u petak, i sada se čekaju rezultati, rekla je Bojana Vukelić.

Ravnatelj gradskog Zavoda za javno zdravstvo Josip Čulig je rekao kako se događa da se mineralna ulja pojavljuju u pitkoj vodi, ali dosadašnja iskustva pokazuju da se intenzivnim ispiranjem cijelog cjevovoda u zgradi vrijednosti mineralnih ulja svode na dopuštene za piće. 

Istaknuo je kako nema podataka o tome je li voda s velikom
koncentracijom mineralnih ulja opasna za zdravlje ako se upotrebljava isključivo za pranje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene