Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napokon riješen problem

Baka Pavica (77) bosa po zimi pješačila i 14 kilometara kako bi došla do hrane

Socijalna samoposluga na kotačima (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Socijalna samoposluga na kotačima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Socijalna samoposluga na kotačima (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Socijalna samoposluga na kotačima (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Socijalna samoposluga na kotačima (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Socijalna samoposluga na kotačima (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Socijalna samoposluga na kotačima (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Socijalna samoposluga na kotačima (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Socijalna samoposluga na kotačima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Socijalna samoposluga na kotačima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Pavica Brnčić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Siromašni Našičani više neće pješačiti do kilometrima udaljene Socijalne samoposluge u središtu grada.

Nakon reportaže Nove TV, u kojoj smo upozorili na taj problem, javili su se donatori koji su udruzi "Dar dobrote" osigurali dostavno vozilo.

Pročitajte i ovo Donacije - 4 A SVE JE VIŠE KORISNIKA Inflacija pojela donacije socijalnim samoposlugama: "Nema toga. Prošlo. Umro Djed Mraz" Vesna Ribarić Problemi samoposluga Redovi pred pučkim kuhinjama i socijalnim samoposlugama sve duži, police sve teže napuniti: "Jedva spajamo kraj s krajem"

"Socijalna samoposluga na kotačima" zaživjela je uoči blagdana, pa udaljenim korisnicima paketi s hranom od sada stižu na vrata.

Bosa, usred zime, baka Pavica iz Vukojevaca pješačila je 14 kilometara kako bi iz Socijalne samoposluge u Našicama donijela hranu. "Jedan i pol sat, skoro do dva nekad, kako idem. Ako mogu brže, onda brže dođem“, kaže Pavica Brničić iz Vukojevaca.

Siromaštvo je pokušala ublažiti radom, no sa 77 godina, posao nije mogla dobiti ni u poljoprivrednoj sezoni. "Ne mogu jer sam stara pa me neće nitko primiti u selu, a zadruga nema više“, priča baka Pavica.

"Socijalna samoposluga na kotačima"

Upravo zbog nje udruga Dar dobrote pokrenula je projekt  Socijalne samoposluge na kotačima.

"Našice su na obroncima Krndije, dosta tih naselja je u brdovitom predjelu i isto tako u tim naseljima je dosta samačkih kućanstava i ovih staračkih“, kaže Robert Kresić, voditelj socijalne samoposluge.

Grad Našice i tri hrvatske tvrtke, donirale su novac za dostavno vozilo, pa ovu zimu udaljenim korisnicima pomoć stiže na vrata. U sastavu Našica je čak 15 sela, a siromašno je 750 stanovnika. "Imali smo Djeda Božićnjaka u Socijalnoj samoposluzi, djeca su dolazila po poklone i jedan dječak od 6 godina je toliko bio sretan kad je vidio autić na daljinski“, kaže Ana Malović, volonterka udruge Dar dobrote.

U manje sredine teško dolaze

Socijalna samoposluga puni se humanitarnim akcijama i donacijama, koje u manje sredine teško dolaze. "Veći gradovi još i dobiju te donacije. Međutim manje socijalne samoposluge ne dobivaju tako donacije i uglavnom ovise o dobroti svojih građana“, kaže Kresić. Uoči blagdana, police su tradicionalno pune, no već sljedećeg mjeseca - svega će opet nedostajati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene