Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zakon o potpomognutoj oplodnji ponovno podiže prašinu. A ministar Bajs kojeg su mediji osudili da je glasao za konzervativni zakon, iako je njegova tada nevjenčana supruga zatrudnjela upravo zahvaljujući medicinski potpomognutoj oplodnji, bježao je pred novinarima.


U njegovu obranu stala je organizacija žena HSS-a, no s druge strane oštro su protiv zakona za kojeg je Bajs podigao ruku. Protive se da se medicinski potpomognuta oplodnja može ostvariti samo u bračnoj zajednici te ne podržavaju zabranu zamrzavanja zametaka. O svojim su namjerama obavijestile šefa HSS-a Josipa Friščića, ali kažu da ne znaju hoće li ih podržati.

'Možda Bajs nije do kraja pročitao Zakon'

Žene HSS-a brane ministra Damira Bajsa, ali se protive Milinovićevu zakonu za koji je Bajs i sam glasovao, iako mu je tada nevjenčana supruga upravo tom metodom zatrudnjela

Ministra je predsjednica organizacije branila no ona sama, kazala je, ne bi tako postupila. 'Ja osobno mislim da je cijela stvar možda krivo interpretirana ili nije do kraja pročitao Zakon pa nije vidio o kojem se članku radi. On jest član vlade i vjerojatno je to bilo dogovoreno na vladi ovo je sad čisto moralno pitanje pojedinaca', rekla je Marija Ledinski Anić.

Vezani članci Hrvoje Frankić HSS i SDP zajednički izlaze na izbore u Zagrebačkoj županiji: "Mediji su puni različitih afera koje Kožić i HDZ iz dana u dan generiraju" Slika nije dostupna HSS protiv zakona o potpomognutoj oplodnji

>> Žene HSS-a protiv Prijedloga zakona o potpomognutoj oplodnji

Milinović: S premijerkom ću naći rješenje

Ministar Milinović se, inače, danas nije složio s ocjenom novinara da su svi zakoni vezani uz njegov resor poljuljani (Zakonu o ograničavanju duhanskih proizvoda, prijedlog zakona o medicinskoj oplodnji). 'To je vaše mišljenje, moje ne', odgovorio je Milinović novinarima naglasivši da reforma zdravstva dobro napreduje, a da je prilikom preuzimanja dužnosti najavio da će se uhvatiti u koštac s reformom zdravstva, pa tako i sa zakonom o medicinskoj oplodnji. 'Razgovaram s predsjednicom Vlade i naći ćemo rješenje', rekao je ministar novinarima koje je zanimalo sudbina tog prijedloga zakona, koji je u javnosti izazvao brojne negativne reakcije.

Bajs nije htio odgovarati na pitanja

O medicinski potpomognutoj oplodnji nije se htio očitovati ni ministar turizam Damir Bajs. Novinarima nije htio odgovoriti na brojna pitanja vezana uz njegovu potporu prijedlogu zakona o medicinskoj oplodnji. Odredbama zakona, naime, onemogućuje se potpomognuta oplodnja parovima u izvanbračnoj zajednici, a ministar Bajs je, kako navode mediji, postao roditelj upravo uz pomoć medicinski potpomognute oplodnje i to u vrijeme kad je bio u izvanbračnoj zajednici. (T.Š./Hina)