Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Protuudar

Žene HSS-a protiv Prijedloga zakona o potpomognutoj oplodnji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Organizacija žena HSS-a 'Hrvatsko srce' zatražila je danas da se sa sutrašnjeg dnevnog reda izvanredne sjednice Hrvatskog sabora skine glasovanje o prijedlogu Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji i omogući daljnja rasprava u kojom bi bila uvažena stajališta struke, civilnih udruga i ostalim zainteresiranih.

Predsjednica 'Hrvatskog srca' Marija Ledinski Anić rekla je na konferenciji za novinare da će njezina organizacija danas uputiti takav zahtjev Klubu zastupnika HSS-a. Nada da će zastupnici podržati zahtijev 12.220 žena HSS-a koje čine četvrtinu stranačkog članstva, jer se radi o prevažnoj materiji koja se ne donosi za jedan mandat i jednu generaciju. Ledinski je kazala kako stranka o predloženom zakonu nije raspravljala na svojim tijelima niti je imala jedinstveni stav. Organizacija žena je Klubu zastupnika poslala svoje primjedbe na zakon, no kako one nisu uvažene odlučile su se za današnji javni istup, koji je odobrio i predsjednik HSS-a Josip Friščić.

Pročitajte i ovo Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici Nove mjere za nasilje - 1 Veća prava žrtava O novom paketu s ciljem jačanja borbe protiv nasilja nad ženama: "Doista sam pozitivno šokirana. Ono što smo danas čule, zaista nismo očekivale"

>> Prijedlog zakona o medicinskoj oplodnji spada u srednji vijek

Ne samo za osobe u braku i protiv zabrane zamrzavanja zametaka

Žene HSS-a protive se da pravo na postupak medicinski potpomognute oplodnje imaju samo osobe u braku te ne podržavaju odredbu o zabrani zamrzavanja zametaka. Istodobno smatraju kako i dalje u zakonu treba ostati odredba prema kojoj bi dijete rođeno medicinskom oplodnjom trebalo s 18 godina saznati tko mu je biološki roditelj. Predsjednica 'Hrvatskog srca' nada se da će njihov prijedlog podržati i zastupnica HSS-a Marijana Petir, bez obzira na njezina drugačija stajališta o medicinskoj oplodnji.

'Istupi Petir su njezini vlastiti stavovi o kojima nismo konzultirani'

Ona međutim nije željela podrobnije komentirati današnje napise u tisku po kojima je ministar turizma Bajs glasovao na sjednici Vlade za predloženi zakon, koji je ocijenjen restriktivnim, a istodobno je iskoristio prava koja mu pruža još uvijek važeći zakon. Načelno je odgovorila da je to moralno pitanje svakog pojedinca, te da ona ne bi digla ruku za takav zakon. Na konferenciju za novinare došla je i predstavnica Udruge Roda koja je, na upit kako popraviti štetu koju je Marijana Petir nanijela svojim istupima o medicinski potpomognutoj oplodnji, dobila odgovor kako su to bili vlastiti stavovi te zastupnice o kojima organizacija žena nije bila konzultirana. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene