Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Potreban nam je kvalitetan turizma'

Bajs: Uskrs bolji nego lani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV je bio ministar turizma Damir Bajs.

Ministre, imate li prve procjene koliko je turista bilo za uskrsne blagdane ove godine, više ili manje nego lani?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bajs pršti optimizmom Unatoč incidentima: Turiste u Hrvatsku privlači sigurnost Slika nije dostupna Ministar o turističkoj sezoni Bajs: Ne trebamo se zanositi, treba čekati da sudac zazviždi

Turista je bilo više kao što smo i najavili. Čekamo da brojka prođe 100.000 turista , ali točne podatke ćemo imati kada ih predaju hoteli i agencije.

Hrvatska jedina zbraja turističke ulaske i izlaske, drugi pak zbrajaju koliko su turisti potrošili. Imate li tu računicu?

Moramo reći i da svi drugi zbrajaju i noćenje i prihode. Moramo reći da smo ove godine imali otvorene i restorane i trgovine, sve gdje turisti i mogu nešto potrošiti.

Nas je prošle godine posjetilo više turista, ali su ostavili manje novca nego godinu prije.
Jesmo li za ovu godinu pripremili išta više od mora i sunca da pojačamo potrošnju?

Kad govorimo o potrošnji u turizmu to ne ovisi samo od hotela i restorana. Jasno je da u teškim vremenima strancima moramo, ne samo da ih dovedemo u Hrvatsku, nego da im iz lisnice izvučemo i onaj dodatak na suvenirima i zabavi. No, to je samo na nama.

Kada će se Hrvatska konačno strateški opredijeliti kakav oblik turizma želi izgraditi (mislim na elitni, masovni, kruzing, nautički) - i je li to po vašem mišljenju uopće potrebno?

Rekao bih da ne treba biti isključiv. Naša konkurencija nije rekla 'mi ćemo biti samo elitna destinacija'. Nama je zapravo potreban kvalitetan turizam i investicija u kvalitetu. Kad govorimo o hotelima to je tri, četiri i pet zvjezdica. pred nama je dizanje standarda koje imamo. Ali to ne znači da ne trebamo imati omladinske hotele i kampove. one druge vidove ponude koji možda nisu za one goste s najdubljim džepovima.

Možemo li se smatrati turističkom silom kada nam sezona traje najkraće na Mediteranu - nekih 70 dana?

2010. godine smo imali duplo veći broj dolazaka stranaca od ostatka Europe. U ovom trenutku je Hrvatska sigurno turistička zemlja s respektom kolega.

Tko su nam ovog trenutka glavni konkurenti?

Mi u ovom trenutku smatramo da naša glavna konkurencija nije na istoku. To nije niti Tunis, Egipat, niti Turska. Mi želimo ići prema kvaliteti koju nudi jedna Italija. Francuska ili Španjolska. To je ono prema čemu težimo.

Angela Merkel poziva Nijemce da ove godine troše u Njemačkoj. Što vi činite da je ne poslušaju?

Mi smo doveli TUI u Hrvatsku i imat ćemo s njime jednu zajedničku akciju u petom mjesecu, kada nam je to možda i najpotrebnije. Jako je bitno što će Hrvatska biti ponuđena u njihovim katalozima.

Kakav je osjećaj biti ministar o kojem uvelike ovisi punjenje proračuna?

Svaki ministar ima svoju zadaću u Vladi. naravno, moja zadaća je jedna od najbitnijih za uspeh turističke sezone. Što ćemo biti uspješniji, biti će svima bolje. To naravno ne važi samo za turizam, nego i za ostale sektore.

Jeste li zadovoljni, sada pri kraju mandata?

Rekao bih da smo dosta napravili. Ima pomaka. Riješili smo neke stvari koje su bile upitne kada sam dolazio poput turističkog tržišta. Svi mi kojimo radimo u turizmu smo pokazali da je turizam najkonkurentniji dio hrvatskog gospodarstva.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene