Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema dogovora

Babić i Ostojić ne miču se s mrtve točke: Liste čekanja sve duže

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravlja i čelnik sindikata ne mogu se, za početak, dogovoriti tko bi koga trebao pozvati na sastanak.

I dok se ministar Linić s bankarima uspio dogovoriti - ministar zdravlja s liječnicima nikako da se makne s mrtve točke. Pauzu je donijela tek kratkotrajna radna obveza koju je srušio Ustavni sud jer ju je Vlada uvela po zakonu koji godinama nije na snazi.

Pročitajte i ovo Ilustracija neradan dan Provjerite gdje će na dan izbora biti dežurni liječnici, pedijatri i zubari u Zagrebu Vili Beroš Liste čekanja Beroš poslao naputak bolnicama: ''Ljeti ne bi trebalo biti dugih godišnjih odmora''

Predsjednika liječničkog sindikata i ministra pitali smo iste stvari - postoji li i po kojim uvjetima mogućnost dogovora, kako će se i mogu li se riješiti sve dulje liste čekanja.

Za početak suprostavljene se strane ne mogu složiti tko bi koga trebao pozvati i tko bi trebao odrediti termin sastanka.

"Sindikat, Hrvatski liječnički sindikat može doći kad god hoće", kaže ministar zdravlja Rajko ostojić

"Pristajem, neka pozove, zakaže vrijeme i pojavit ćemo se u ministarstvu.", tvrdi Ivica Babić, predsjednik Hrvatskog liječnikog sindikata.

Sindikat i ministar imaju drugačije planove

No njihove su razlike su daleko od puke formalnosti. Sindikat bi pregovarao, dok ministar ima drugačiji plan.

"Kolektivni ugovor je na snazi, njega su potpisala dva sindikata - Sindikat djelatnosti i Sindikat medicinskih sestara i pozivam Hrvatski liječnički sindikat da stavi treći potpis na naš granski kolektivni ugovor", kaže Ostojić.

Ostojić liječnicima: Štrajk se neće platiti!

"Poslodavac vas može prisiliti na prekovremeni rad gdje cijena toga prekovremenoga rada po satu je manja od cijene redovnoga rada.", tvrdi Babić i nastavlja: "Ovakav kolektivni ugovor koji su potpisala dva sindikata, na našu štetu i u naše ime je za nas neprihvatljiv."

Ostojić nudi obećanja, liste čekanja sve duže

Liste čekanja dulje su i do četiri puta nego prije štrajka. Ostojić koji ih nije, iako je obećavao, doveo u red i bez štrajka - sad ponovno nudi obećanja.

"Postoji akcijski plan, već je započet u nekim bolnicama, dakle uključujemo i smjenski rad i rad poslijepodne i rad subotom.", objašnjava ministar.

"Objektivnih resursa za to nema. Ja mislim kako je to samo politička demagogija. Živi bili pa vidjeli. Uskoro će se pokazati sve", tvrdi Babić.

Liječnici koji kažu kako samo žele biti adekvatno plaćeni za svoj rad - ni na poruke kako im štrajk neće biti plaćen ne popuštaju.

Ministar odlučan: Štrajk se neće platiti

"Sad je formalno - pravno štrajk u tijeku jer je objavom presude Ustavnog suda u Narodnim novinama prestala radna obveza", rekao je Babić.

"Ako se odluče na štrajk upotrijebit ćemo sve ono što nam stoji na raspolaganju glede organizacije rada i jasna pravila koja su vrlo jednostavna, štrajk se neće platiti", oštar je ministar.

Linić: Gospodin Babić i njegovi sljedbenici su neodgovorni

Jedna od rijetkih stvari oko kojih se slažu jest tko je sada na potezu.

"Pričekajmo što će odlučiti hrvatski liječnički sindikat.", rekao je Ministar.
"U petak imamo sastanak glavnog štrajkaškog odbora na kojoj ćemo razmotriti sve okolnosti u kojima se trenutno nalazimo.", objasnio je Babić.

Obje strane sve svoje poteze pravdaju dobrobiti pacijenata - no zasada dogovora nema, a liste čekanja su sve dulje i dulje.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene