Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ČUVAJU TRADICIJU

Ličke babe nakurnjače imaju modele XL, XXL i "Ličanin": ''Punimo ih vunom da dobijemo volumen''

Manda Luketić i Božica Leka
Manda Luketić i Božica Leka DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Nakurnjak - 1 Nakurnjak - 1 Foto: DNEVNIK.hr Nakurnjak - 2 Nakurnjak - 2 Foto: DNEVNIK.hr Manda Luketić i Božica Leka Manda Luketić i Božica Leka Foto: DNEVNIK.hr +0 Sonja Leka Galerija 1/4 >>
Babe nakurnjače postale su simbol Like. Tradiciju čuvaju kao zmija noge, a popularne su sve do Japana. No osim nakurnjaka pletu džempere, coklje, čarape i još mnogo toga. Ličanin im je najveća veličina, a ne smeta im ni lička zima.

Ličko Petrovo selo, mjesto sa svega stotinjak stanovnika, i izvan granica Lijepe Naše proslavio je jedan neobičan suvenir. Kreativne bake pletu ga od domaće vune, a za njim su interes pokazali i Japanci.

''Možda sam imala 13 godina, odmah sam morala i presti i plesti i svašta'', otkrila je Božica Leka iz Ličkog Petrova Sela.

Ni 70 godina kasnije vunu baka Božica ne ispušta iz ruke. No jedan drugi proizvod lansirao ih je među zvijezde.

''Joooj, svašta, čarape, coklje, džemperi. Ovo je nakurnjak! Napunimo ga vunom da dobijemo volumen'', objašnjava Božica.

Mi smo poznate više kao babe nakurnjače! Tako nas zovu jer to radimo, kroz smijeh govori Anka Olga Prica iz Ličkog Petrova Sela.

Pletu nakurnjake, baš kao što se plelo nekoć. Bio je to obavezni dio miraza koji je nevjesta donosila u suprugovu kuću. Dosad su ih napravile više od tisuću, a zbog ovoga suvenira za Liku su doznali i u Zemlji Izlazećeg Sunca. Došla je grupa Japanaca u kombiju i mahala s ovim časopisom u ruci i prva osoba na koju su naletjeli bila je Manda.

Pročitajte i ovo Severina - 2 osjećaj časti i zadovoljstva Severina otkrila što nas očekuje na koncertu koji će opet ujediniti Hrvatsku unatoč drugačijim uvjetima!

''Pa, prepoznali me po sliki. Japanci? Da. Ja sam vidjela svoju sliku odmah", prepričava Manda Luketić iz Ličkog Petrova Sela.

Ove kreativne bake u svom hobiju vidjele su priliku i za zaradu. A na marketingu im mogu pozavidjeti mnogi.

''Da imamo X, XL, XXL i Ličanin je najveća veličina'', objasnila je Sonja Leka, predsjednica udruge Tara.

''Mi smo uzeli kao Ličanin da bude nam mjera ovaj mlinac za kavu, tu smo negdje to odredili da bude nam mjera'', rekla je Olga Prica.

Pročitajte i ovo Volonteri Zaklade Ana Rukavina Sve ih vodi ista želja! Ovi ljudi životni smisao vide u pomaganju drugima: Upoznajte volontere Zaklade Ana Rukavina!

Odredile su i tradiciju čuvati od zaborava. I ne sjediti skrštenih ruku.

Osnovale smo udrugu s jednim ciljem - da se žene ekonomski osnaže, govori Sonja.

Ne smeta im ni lička zima. Vrijeme krate pletući, uz vatru i pokoju rakijicu. Iako, priznaju, u početku nije bilo lako.

Pročitajte i ovo Kolinda Grabar Kitarović na setu serije Dar Mar Uskoro u programu Nove TV Kolinda Grabar-Kitarović u ulozi kakvu još niste vidjeli. Bivša predsjednica u hit-seriji "Dar Mar" glumi samu sebe, otkrila nam je što joj je bilo najteže

''Najprije smo to skrivale, al' pošto smo sad babe ostale same, sad slobodno pletemo, nitko nam ništa ne smeta'', komentira Anka.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene