Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Azimov oštro protiv Kohorsta

Rusko-američki sukob zbog Agrokora: "Neka američke banke dođu i spase Agrokor. Ruske banke spremne su to učiniti"

Anvar Azimov (Foto: Nova TV)
Anvar Azimov (Foto: Nova TV) Nova TV
Aktualno Galerija +0 Anvar Azimov (Foto: Nova TV) Galerija 1/1 >>
Veleposlanik Rusije u Hrvatskoj Anvar Azimov kazao je u petak kako je Sberbank spreman odigrati pozitivnu i konstruktivnu ulogu u Agrokoru, da ima resurse i potencijal za to te je pozvao unutarnje i vanjske snage da ne postavljaju prepreke.

"Sberbank je spreman odigrati vrlo pozitivnu, konstruktivnu i stabilizirajuću ulogu. Pozivamo unutarnje i vanjske snage da ne postavljaju prepreke", odgovorio je Azimov na pitanje novinara kako komentira nedavne izjave američkog veleposlanika o Agrokoru.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić Vrući krumpir DORH je ponovno sklon skupim stranim vještacima. Dnevnik Nove TV doznao sve o ponudi hrvatskih stručnjaka Slika nije dostupna Vijest iz Davosa Sberbank planira prodati svoj udio u Agrokoru u prvoj polovici 2019. godine

Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj W. Robert Kohorst kazao je, naime, u srijedu da zbog izbjegavanja nepovoljnih scenarija, pri postizanju nagodbe u Agrokoru nijedna grupacija ne bi smjela imati više od 10 posto glasačkih prava u toj kompaniji.

U novoj tvrtki, koja bi trebala nastati nakon sklapanja nagodbe s vjerovnicima, Sberbank bi imao oko 30 posto vlasničkog udjela, dok bi s drugom ruskom državnom bankom VTB-om držao oko 45 posto dionica nove kompanije.

"Mislim da nije dobro za veleposlanika da daje savjete o tom pitanju. Mi iz Rusije to nikada ne činimo. Ja sam profesionalac i to znam, a on nije profesionalni diplomat, nego biznismen. Stoga smatram da pokušava učiniti pritisak ili se umiješati. Neka dođu američke banke i spase Agrokor. No one to ne čine, a ruske su banke spremne to učiniti. Siguran sam da će one stabilizirati situaciju, one imaju resurse, potencijal i ekspertizu", poručio je Anvar Azimov nakon gospodarskog foruma Zagreb – Sankt Petersburg.

Azimov: Nemamo ništa protiv LNG-ja u Hrvatskoj, ali nije konkurentan ruskom plinu

Veleposlanik Rusije u Hrvatskoj Anvar Azimov izjavio je u petak i kako Rusija nema ništa protiv LNG terminala u Hrvatskoj, ali da LNG nikada neće biti konkurentan ruskom plinu i da će Europska unija i Hrvatska uvijek trebati ruski plin.

Na pitanje novinara o LNG terminalu, Azimov je kazao da Rusija "nema ništa protiv tog projekta, ali da LNG nikada neće biti konkurentan ruskom plinu".

Postoji, kaže, razlika u cijeni, pa pita kako će hrvatski poslovni ljudi kupovati skuplji plin iz LNG-ja. Bilo bi prirodnije, dodaje, da kupuju ruski plin.

Po riječima veleposlanika Azimova, Rusija "će ove godine opskrbiti Hrvatsku s dvije milijarde prostornih metara plina ili 60 posto hrvatskih potreba".

"Mi nemamo problema s izvozom plina u druge zemlje, no apsolutno sam siguran da će Europska unija i Hrvatska uvijek trebati ruski plin", rekao je Azimov nakon gospodarskog foruma Zagreb – Sankt Petersburg.

Europa, kazao je, treba ruski plin, a Rusija je najpouzdanija zemlja.

"Mi nikada ne mijenjamo ugovore, a za Amerikance ne znam. Oni praktično prijete trgovinskim ratom Europskoj uniji, a oni su strateški partneri. Mislim da bi strateški partner Europskoj uniji trebala biti Rusija", zaključio je Azimov.
(Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene