Hrvatska Vlada predstavila je dizajn nacionalne strane kovanica eura i centa. Lik Nikole Tesle bit će na kovanicama od 50, 20 i 10 centi. To su komentirali i neki srpski mediji.

Galerija Reakcije srpskih medija na hrvatsku kovanicu eura Kovanica s likom Nikole Tesle Hrvatske kovanice eura i centa - 4 +3 Hrvatske kovanice eura i centa - 3

Premijer Andrej Plenković predsjedao je sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj, na kojoj je predstavljen dizajn nacionalne strane kovanica eura i centa.

Vezani članci Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić Vučić na Općoj skupštini UN-a: "Protiv Srbije se vodi hibridni rat" Rusi u Beogradu Zabrinuti i prestrašeni Rusi sletjeli u Beograd: "Molim vas, zaustavite Putina. On je opasni ubojica"

Na kovanici od dva eura bit će karta Hrvatske, na jednom euru - kuna, na 50, 20 i 10 centi Nikola Tesla, dok će na pet, dva, i jednom centu glagoljicom pisati Hrvatska.

"Hrvati su još jednom besramno ukrali Nikolu Teslu", pišu srpske Novosti. "Ovo je još jedan u nizu sramnih pokušaja Hrvata da ukradu Nikolu Teslu, kome su za vrijeme rata minirali spomenik u Gospiću, a sada ga stavljaju na svoju kovanicu", piše portal.

O kovanici s likom Nikole Tesle piše i portal Alo. "Tako će se Nikola Tesla naći na šahovnici, istom onom simbolu pod kojim su ustaše poklale svu njegovu obitelj samo zato što su bili Srbi. Lik najvećeg svjetskog znanstvenika oskrnavljen je grbom pod kojim je nad njegovim sunarodnicima počinjen genocid tijekom Drugog svjetskog rata i etničko čišćenje 1995. godine", napisali su.

RTS je prenio vijest o novim kovanicama. Tek na kraju članka podsjećaju kako je informacija da će se na hrvatskim kovanicama pronaći lik Nikole Tesle izazvala reakcije Narodne banke Srbije u srpnju prošle godine.

"U Narodnoj banci Srbije smatraju da bi stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu stranu kovanice eura predstavljalo prisvajanje kulturnog i znanstvenog naslijeđa srpskog naroda", pišu.

"Eventualno stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu strane kovanice eura, ako Hrvatska postane članica Eurozone u narednom razdoblju, predstavljalo bi prisvajanje kulturnog i znanstvenog naslijeđa srpskog naroda s obzirom na to da je nesporno kako se slavni znanstvenik tijekom svog života izjašnjavao kao Srbin po podrijetlu", piše Telegraf.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju