Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatske autoceste trošile su milijune na sanitarne čvorove i bojanje tunela, a mještani Zagvozda muku muče godinama kako od njih dobiti novac za svoju zemlju.


Iako je autocesta kraj Zagvozda izgrađena prije nekoliko godina, tridesetak obitelji tvrdi da za svoju zemlju još nisu dobili naknadu.

Vezani članci Kolona pred naplatom Delnice u smjeru Rijeke na autocesti A6 Zbog jakog vjetra zatvorili dionicu autoceste Zagreb-Rijeka, vozači pred Delnicama čekali u kilometarskoj koloni Slika nije dostupna Dali zemlju za autocestu, a nitko nije zaposlen na njoj

Problem je nastao jer je u zemljišnim knjigama upisana kao vlasništvo Hrvatskih šuma, a Hrvatske autoceste nisu provodile postupak izvlaštenja. Mještani su pravomoćnim sudskim presudama dokazali svoje vlasništvo, a neki na zemlju moraju plaćati i porez, naknadu u visini od 33 kune po četvornom metru, ne mogu dobiti.

'Mi smo morali dokazati sudski da je to naša zemlja i rješenje je tu sa imotskog suda, da je zemlja moja i platio sam porez na ovu zemlju, odnio sam dokumentaciju u Dugopolje', rekao je Stipe Kristić. '

Tvrde da ih šalju od jedne adrese do druge, a boje se da će za daljnje sudske sporove na kraju morati izdvojiti više novca nego što vrijedi oduzeta zemlja. Ima negdje oko dvije tisuće kvadrata, trideset tri kune, znači oko 60 tisuća kuna vrijednosti te zemlje. Sva ova naša potraživanja ovdje što mi imamo ne koštaju više od ovoga WC-a na odmaralištu Mosor, tri milijuna kuna', rekao je Vedran Kristić.

U HAC-u odgovaraju kako su zemlju dobili rješenjem Ministarstva poljoprivrede i šumarstva te je u zemljišnim knjigama i dalje upisana kao državno vlasništvo. No, unatoč sudskim presudama da je zemlja njihova, mještani Zagvozda će očito morati nastaviti pravnu bitku za svoj novac.