Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

Austrijski političari podržavaju ulazak Hrvatske u EU bez referenduma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader u petak je u austrijskom mjestu Pogusch, gdje sudjeluje na tradicionalnom skupu političara i gospodarstvenika u organizaciji lista Kleine Zeitung, dobio uvjeravanja da Austrija nedvojbeno podržava Hrvatsku.

Sanader se sastao s kancelarom Alfredom Gusenbauerom koji će biti na čelu vlade do novih izbora i s vicekancelarom Wilhelmom Moltererom, koji su naglasili da će Austrija, bez obzira tko će ubuduće obnašati vlast i dalje davati snažnu podršku Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Juliette de Causans Pljušte žestoke reakcije FOTO Ni majka je ne bi prepoznala! Pogledajte kako je političarka retuširala svoje fotografije za predizborne plakate Slika nije dostupna Nakon kratke i teške bolesti Preminuo Slavko Degoricija, bivši saborski zastupnik i jedan od osnivača HDZ-a

U razgovoru s Gusenbauerom Sanader je rekao da se nastavlja hrvatski put u EU i da europske zemlje, pogotovo zemlje srednje Europe traže da se taj proces nastavi, bez obzira na sudbinu Lisabonskog ugovora. Gusenbauer je kazao da se austrijski socijaldemokrati zauzimaju za to da se ubuduće sve važne teme u odnosima Austrije i Europske unije stavljaju na referendum, ali da se to ne odnosi na ulazak Hrvatske u Uniju. To je čvrsta odluka austrijskih socijaldemokrata, kazao je Gusenbauer.

Vicekancelar Molterer je kazao hrvatskom premijeru da njegova stranka OeVP bezrezervno podržava hrvatsko članstvo u EU i da želi da Hrvatska što prije uđe u Uniju, kada se ispune potrebni uvjeti. OeVP se protivi referendumu, a kada je riječ o Hrvatskoj on uopće nije potreban.

Sanader je austrijske političare izvijestio o svim aktivnostima koje Hrvatska poduzima u svrhu ubrzanja pregovora. U tom smislu dobio je podršku i Gusenbauera i Molterera, koji smatraju da pregovore s Hrvatskom treba završiti do kraja ljeta iduće godine. Institucionalna kriza u Uniji i irsko 'ne' Lisabonskom ugovoru, po mišljenju austrijskih političara, ne smiju usporiti hrvatske pregovore.

Sanader je razgovarao i s austrijskim gospodarstvenicima koji su iskazali interes za daljnja ulaganja u Hrvatsku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene