Obavijesti Video Pretražite Navigacija

ATJ Lučko proslavio 17. godišnjicu osnutka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Ivan Jarnjak zahvalio je danas na svečanosti obilježavanja 17. godišnjice osnutka Antiterorističke jedinice (ATJ) svim njezinim bivšim i sadašnjim pripadnicima, a posebno četrnaestorici poginulih, na njihovu herojstvu iskazanom u obrani domovine u Domovinskome ratu.

"Govore da u Hrvatskoj nema heroja - neka dođu u Lučko i neka pogledaju ovu postrojbu pa će vidjeti heroja do heroja", istaknuo je Jarnjak pred okupljenim ratnim i aktivnim pripadnicima ATJ Lučko.

Pročitajte i ovo gužva na autocesti Nema rješenja HAC objasnio zašto se stvaraju kilometarske kolone: "Povećali smo broj traka i uveli novost na naplatne kućice, ali..." Gužve na cestama - 2 Počele ljetne gužve Vozači oprez! Policija upozorava sve koji se spremaju na put: "Prije kretanja neka provjere vozila jesu li tehnički ispravna"

Naglasio je kako je ta postrojba dala sedam generala, a posebno je pozdravio generala Mladena Markača koji je, kako je rekao, "od prvog dana bio s nama, ali danas iz razumljivih razloga ne može biti ovdje".

Jarnjak je pripadnicima postrojbe poručio kako moraju biti ponosni, jer su oni ti koji su stvarali hrvatsku povijest i njezini sudionici.

"Vi ste ti koji ju morate i pisati, a potpis vjerodostojnosti naši su prijatelji kojih danas nema ovdje, koji su dali svoje živote",
istaknuo je Jarnjak i dodao da je povijest ATJ Lučko ujedno i povijest Domovinskoga rata i svih borbenih djelovanja.

ATJ Lučko osnovan je 7. rujna 1990. i tada je to bila prva i jedina borbena postrojba, u javnosti poznata pod nazivom "jake snage MUP-a". 

Kroz ATJ prošlo je 350 pripadnika iz čijih redova je stasalo sedam generala Hrvatske vojske (HV). Živote je izgubilo 14 pripadnika, a 52 su ranjena. 

Pripadnici jedinice odlikovani su najvišim državnim odličjima, a predsjednik Republike Stjepan Mesić jedinicu je odlikovao
Redom kneza Domagoja s ogrlicom, naglašeno je na svečanosti.

Sadašnji zapovjednik ATJ Lučko Alen Klabot naglasio je da je to danas moderna postrojba, ustrojena i osposobljena prema svjetskim standardima, spremna za izvršavanje najtežih zadataka - borbe protiv terorizma, rješavanja talačkih situacija, otmica osoba, zrakoplova, uhićenja visokog rizika, osiguranja štićenih osoba, te uspostave narušenog javnog reda i mira u najtežim oblicima.

Predsjednik Udruge "Uzdanica '90." Mladen Grgić rekao je kako se "s ponosom sjećaju" pripadnika ATJ Lučko koji su dali svoje živote u Domovinskome ratu.

Zahvalnost na svemu što su prošli u Domovinskome ratu pripadnicima ATJ Lučko iskazali su i ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin te ravnatelj policije Marijan Benko, koji su zajedno s izaslanikom predsjednika Sabora Jarnjakom ratnim veteranima Jedinice dodijelili spomen-plakete "Vukovar 91".

U počast pripadnicima jedinice poginulima u Domovinskom ratu, pred spomen-obilježje u bazi u Lučkom vijence su položila i svijeće zapalila izaslanstva Hrvatskoga sabora, Ministarstva unutarnjih poslova (MUP), Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Grada Zagreba i Udruge "Uzdanica '90."

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene