Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Optužnica protiv šestorice navodnih atentatora na Ivu Pukanića izmjenjena je od strane USKOK-a te se u njoj navodi kako su moguće žrtve zločinačke skupine bili Hrvoje i Novica Petrač.


Izmjenom optužnice napokon je razriješen misterij 'dvaju nepoznatih osoba s područja Zagreba' koje su atentatori htjeli ubiti, kako je stajalo u prvoj optužnici podignutoj prije nešto manje od godinu dana.

Vezani članci Zgrada u kojoj se nalazi sjedište DORH-a i USKOK-a 'Pali' na prijevarama s PDV-om: Udružili snage i oštetili proračun za najmanje 5 milijuna kuna Mito i korupcija, ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus) Državni službenik tražio mito od izvođača koji je gradio romske kuće

Optužnica je izmijenjena i u vezi navodnog neposrednog izvršitelja atentata Željka Milovanovića koji je sada optužen da je daljinskim upravljačem aktivirao eksplozivnu napravu koja je ubila Pukanića i njegova suradnika Niku Franjića u dvorištu zgrade Pukanićeva tjednika Nacional. Bez obzira na ove promjene najvažnije kvalifikacija optužnice ostala je nepromijenjena. Pripadnici zločinačke skupine i dalje se terete da su ubojstvo Pukanića organizirali kako bi Pukanića onemogućili da 'u tiskanim i elektronskim medijima u Hrvatskoj i susjednim zemljama iznosi novinarska saznanja o djelovanju više kriminalnih grupa na tim prostorima i njihovoj povezanosti'.

O izmjenama optužnice sud i obrana šestorice optuženika trebali bi se očitovati na idućem ročištu u ponedjeljak dok je na današnjoj raspravi obranu završio šestooptuženi Slobodan Đurović kojeg se tereti da je bio veza neposrednih izvršitelja atentata i Sretena Jocića koji je za Pukanićevo ubojstvo platio 1,5 milijuna eura. Jociću se, zajedno s Milovanovićem i Zoranom Kuzmanovićem za isti zločin sudi u Beogradu, dok su na zagrebačkoj optuženičkoj klupi uz Đurovića navodni članovi zločinačke skupine Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani i Bojan Gudurić. (Hina)