O aferi Hotmail i odgovornosti premijera za Dnevnik Nove TV govorio je SDP-ov Arsen Bauk.

Galerija


Pitanje među zastupnicima na Markovu trgu je može li premijer Plenković preživjeti aferu mailovi. Plenković poručuje kako je lako biti general poslije bitke i da se radilo o izvanrednoj situaciji u kojoj se trebalo hitno i brzo raditi na zakonu da se spasi gospodarstvo.

Vezani članci Što će biti s kreditima u kunama kada se uvede euro kao službena valuta? Otkriveno koji će hrvatski simboli krasiti kovanice eura, odabran i prijedlog građana: "Ušao je u petorku, izbacio je Dubrovnik" Andrej Plenković Plenković o crnim najavama epidemiologa iz susjedstva: ''Nitko ne želi uvoziti svoje zaražene građane. Nije slučajno određen taj datum"

SDP-ov Arsen Bauk rekao je u razgovoru s Mislavom Bagom za Dnevnik Nove TV kako su trenuci kada se izrađivao zakon bili dramatični, ali da su oni i upozoravali na dramatičnost trenutka.

"A mnogi ljudi su pitali tko je radio zakon i ovo ime i prezime gospodina Šavorića se već tada spominjalo. Bilo je pitanje tko je radio zakon, ali nismo dobivali odgovor, iako su svi znali tko je radio zakon, uključujući i premijera Plenkovića. I time je prekršio nekoliko načela djelovanja", kaže Bauk. Prvenstveno se, kaže, radi o transparentnosti.

"Onog trenutka kada je zakon donesen, kada se počeo primjenjivati, trebalo je otkriti tko je radio na zakonu, ali onda bi se otkrila ta povezanost da su na njemu radili oni koji od njega profitiraju", smatra Bauk.

Bauk smatra i kako je izvanredna okolnost bila upravo to da se nije htjelo otkriti tko je radio na zakonu da se ne bi otkrilo da su oni poslije zaradili.

Komentirao je poruku premijera Plenkovića iz Sofije ako je sve tako neka svi podizvođači vrate novac.

Bauk smatra da iz toga možemo iščitati da "više ni on ne vjeruje da je to bilo u redu iako je branio gospođu Dalić".

"Mi sad možemo zbijati šale na račun te njegove rečenice jer doista je malo neozbiljno izrečena. Što on poručuje nakon godinu dana džaba ste krečili. Pa nisu oni radili zakon za Vladu, radili su ga zato da bi zaradili poslije"; kaže Bauk koji očekuje da Povjerenstvo za sukob interesa pokrene postupak protiv premijera zbog nepoštivanja načela djelovanja dužnosnika.

"Barem da utvrde da se nije etično i moralno ponašao u tom slučaju", kaže Bauk.

O zahtjevu za iskazivanje nepovjerenja Vladi

Prokomentirao je i činjenicu da Predsjednica traži sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Rekao je da treba vidjeti koja je uloga SOA-e u tome.

"Činjenica je da se jedan proces donošenja zakona vodio po hitnom postupku izvanredno, ali da nakon toga kad je zakon donesen se nije htjelo reći tko je sudjelovao u izradi tog zakona da bi se nakon godinu dana ispostavilo da ta ekipa koja je sudjelovala u izradi imala najveće koristi od primjene tog zakona", kaže Bauk.

Osvrnuo se i na zahtjev za iskazivanje nepovjerenja Vladi koji su podnijeli, a koji će se u petak uvrstiti u dnevni red. Mislavu Bagi odgovorio je na pitanje je li malo neozbiljno da oni to pokreću s obzirom na stanje u stranci.

"Mi smo pokrenuli zahtjev za raspuštanje Sabora zato što smatramo da ova Vlada nakon najnovijih događaja više nema politički legitimitet da vodi ovu zemlju i da treba građanima dati priliku da izaberu nove ljude koji će ih voditi. Ja sam siguran da će SDP u izbore kad god se oni dogode otići što jedistveniji moguće i ostvariti što je moguće bolji rezultat", rekao je Bauk.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr