Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STARI 7000 GODINA

Arheološka senzacija u Vinkovcima: Pronađeni su ostaci prapovijesnog djeteta

Arheološka senzacija na Istoku zemlje. Najstarije naselje u Europi postalo je bogatije za još jedno arheološko nalazište. U vinkovačkom Novom Selu Zablaće pronađeni su ostaci prapovijesnog djeteta stariji više od 7000 godina.

Vinkovački arheolozi do sada su pronašli pet Sopotskih grobova, u kojima je pronađeno troje djece.

Pročitajte i ovo Ilustracija Završena obdukcija Policija otkrila uzrok smrti osobe pronađene u Bosutu Slika nije dostupna Ranokršćanski kompleks kod Vinkovaca Novo senzacionalno arheološko otkriće iz rimskog doba u RH!

"Pretpostavljamo da se radi o djetetu između 3 i 5 godina starosti", kazala je Maja Krznarić Škrivanko, voditeljica arheološkog istraživanja.

Inače, grobovi su im vrlo rijetki nalazi. A svi oni čuvaju se u vinkovačkom muzeju. Više od 600 avarskih grobova i 5 sarkofaga. Posljednji je pronađen ovog ljeta.

"Mi čuvamo nešto manje od 1300 osoba, odnosno ostataka osoba. Od starac kulture, osoba koje su živjele prije 8300 godina do najmlađe osobe iskopane prošle godine koju čuvamo", kaže Hrvoje Vulić, ravnatelj gradskog Muzeja Vinkovci.

Muzej sadržava i više od 50.000 arheoloških predmeta, a njih tek oko 1000 je izloženo.

"Tako da su ujedno ovo najstariji predmeti koje čuvamo, koji su izrađeni ljudskom rukom. Posuda takozvana Orion. Najstarij indoeuropski kalendar jedan od najzanimljivijih predmeta vučedolske kulture", kažu u muzeju.

Izloženo je i oko 1500 tradicijskih predmeta.

"Što je cura bila bogatija donosila je veći miraz, tako je i ova cijela soba bila miraz. Tradicionalno su se nosili i dukati u miraz, nosilo se do 100 dukata, ne 100 i više zato što se to oporezivalo, a niste htjeli da vam oporezuju miraz", kaže Mija Sidorov, etnologinja, kustosica gradskog Muzeja Vinkovci

Otkrili su i da šešir nije samo dio šokačke nošnje.

"Morali ste ga nositi, morali ste znatI pred kim ga skidate. Npr, pred kumovom kućom bez obzira jel kum bio ili nije u kući. Pred crkvom i pred svakim na ulici kom ste htjeli dat poštovanje. Ali također ste ga nosili da pokažete jeste li bećar, bećari su ga nosili naheren na desnu stranu, a ovi koji nisu bili bećari su ga nosili vise na čelu", kaže Sidorov.

U muzeju se nadaju novim nalazima čime će njihovi postavi postati bogatiji, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene